Utcán talált egy telefont? Jobb, ha tudja, le kell adnia!

Ne tartsuk meg a talált tárgyakat, mert bűncselekményt követhetünk el – erre hívja fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség.

 Egy középkorú férfi tavaly ősszel Nagykálló egyik buszmegállója környékén talált egy elveszített, nagyobb értékű mobiltelefont.  A gyanúsított a telefont magához vette, melyet a későbbiekben ugyan nem használt, de egy vele szemben folytatott rendőri intézkedés során nála megtalálták, majd a tulajdonosnak visszaadták, így kár nem érte.

A férfi azonban akkor járt volna el helyesen, ha a telefont a Polgármesteri Hivatalban leadja, vagy annak gazdáját megpróbálja megkeresni, és a telefont visszaadja neki.

Mivel nem így tett, jogtalan elsajátítást követett el, figyelemmel azonban büntetlen előéletére, beismerő vallomására és megbánó magatartására, vele szemben az ügyészség 1 évre felfüggesztette az eljárást. Ha a férfi ezen idő alatt újabb bűncselekményt nem követ el, az eljárást az ügyész megszünteti. 

Tájékoztatta webportálunkat Dr. Márton Anett Zsuzsanna a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.