Útfelújítások – Korszerűsödik többek között a Kossuth utca is, ahol jelenleg záportározókat telepítenek

Elkezdődött a csapadékvíz-hálózat felújítása a Kossuth utcán. A beruházás keretein belül záportározókat telepítenek a csatornahálózat tehermentesítése érdekében. A legutóbbi közgyűlésen arról is döntöttek a képviselők, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében öt darab pályázatot nyújtanak be, amelyek mindegyike valamilyen útfelújítást tartalmaz, összesen 2,7 milliárd forint értékben.

Az elmúlt években tapasztalt hirtelen esőzés néhány perc alatt is villámárvizet okozhat, olyanokat mint korábban a Kossuth utcán. Nyíregyháza csapadékvíz-hálózatát ilyenkor mindig próba elé állítja az időjárás, azonban egy-egy ilyen hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló eső elvezetését lehetetlen azonnal kezelni. Korábban Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője úgy nyilatkozott, minden lakóutcát úgy építenek meg, hogy a csapadékvíz-elvezetést is tartalmazzák a tervek. Viszont azt is látni kell, hogy az elmúlt években egyre inkább az a jellemző, hogy hosszú heteken át nem esik az eső, aztán a korábban, hetek alatt érkezett mennyiség fél-egy óra alatt esik le. Major Zoltán vízépítő mérnök korábbi állítása is magyarázza ezt az állapotot, miszerint a város földrajzi helyzetből is adódik, hogy a sík terepen nehéz olyan lejtést adni a csatornának, hogy az megfelelő sebességgel szállítsa a csapadékvizet.

Záportározókat telepítenek a Kossuth utcán

A különböző felújítások azonban segíthetnek a helyzeten, ennek érdekében kezdődött el egy csapadékvizes program megvalósítása. A városlakók is láthatják az elkerített munkaterületet a Kossuth utcán, jelenleg a gyalogos és kerékpáros forgalomnak kell elterelésre számítani a kijelölt szakaszon.

A beruházásnak a lényege, hogy a földben helyeznek el záportározókat, amelyek azokat a csúcsvizeket fogják lefölözni, amelyek sajnos már egyre gyakoribbak itt Nyíregyházán is. Ezzel a beruházással megoldódik, hogy ez a városrész itt a Kossuth utca és térsége ne kerüljön olyan helyzetbe, ami az elmúlt időszakban azért jellemző volt. A földben kerülnek elhelyezésre ezek a tározók, így nem fog zavart okozni ezeknek a látványa. A tervek szerint ezt a projektet még idén befejezzük” – nyilatkozta Hagymási Gyula kabinetvezető.

Megújul a Kossuth utca

Egy másik beruházás is érinti a Kossuth utcát. A legutóbbi közgyűlésen döntöttek arról a képviselők, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében öt darab pályázatot nyújtanak be. Ezek mindegyike valamilyen útfelújítást tartalmaz. Így a Kossuth utca részleges korszerűsítése is megvalósulhat a közeljövőben. Ez a projekt az aszfalt marását és az újraaszfaltozást tartalmazza a Vay Ádám körúttól a Dohány utcáig. A város egyik legforgalmasabb szakasza a Kossuth utca, több helyi és helyközi autóbusz járat is itt közlekedik. A leromlott állapotra tekintettel elengedhetetlen az útburkolat felújítása és megerősítése. A tervek szerint az utca teljes szélességében összesen 574 méter hosszon újul meg ez az utca.

Korszerűsítések a belvárosban

Ennek a pályázatnak a része még a Malom utca felújítása a Júlia fürdőtől egészen a Bessenyei térig. Itt is hasonló a probléma, a burkolaton kisebb-nagyobb kátyúsodások, korábbi javítási munka nyomai láthatóak, de néhány helyen jelentősebb, mozaikos repedések is jellemzik ezt a szakaszt. Itt is teljes szélességében, összesen 379 méter hosszon tervezik korszerűsíteni a Malom utcát. A beruházások között van még egy belvárosi helyszín.

A Vay Ádám körút felújítása a Vasvári Pál utcától egészen a Hunyadi utcáig tart majd. A pályázat tartalmazza a meglévő kerékpárút Körte és Dózsa György utcai átvezetését, a szakaszok összekapcsolását is. Ezt a pályázatot is napokon belül benyújtjuk és a döntést követően megkezdhető a munka– tette hozzá a kabinetvezető.

A belvárosi szakaszokon túl több út is megújulhat a közeljövőben a TOP-os pályázatoknak köszönhetően, azokról a szerdai híradónkban számolunk be a nézőknek.