Váci 100 – Rendezvénysorozattal emlékeznek Váci Mihályra egész évben
Fotó: Trifonov Éva

Egész évben Váci Mihályra emlékezünk. A költő születésének 100. évfordulójának tiszteletére a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesülettel, a múzeummal, az egyetemmel és a könyvtárral közösen szervezett rendezvénysorozatot a Váci Mihály Kulturális Központ. Az év további programjairól csütörtökön adtak tájékoztatást.

Méltó emléket állítanak

Váci Mihály születésének 100. évfordulóját ünnepli egész évben a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület és a Váci Mihály Kulturális Központ. A Nyíregyházi Egyetemmel, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárral, valamint a Jósa András Múzeummal közösen szervezett rendezvénysorozat az év hátralévő részében is számos programot tartogat. Stick Gyula, az egyesület elnöke, aki személyesen is kötődik a Váci családhoz, elmondta: mindenképpen szeretett volna méltó emléket állítani a költő munkásságának. Hozzátette: az egyesület 20 éve alakulhatott meg hivatalosan.

A Váci családnál eltöltött évek inspiráltak elsősorban arra, hogy hivatalossá tegyem és bíróságilag bejegyeztetve létrehozzam az egyesületet. Az érdekessége az, hogy 20 éve nagyjából 150 fővel létre is jött az egyesület, mellette jelentős számban voltak más tiszteletbeli tagjai, szponzorai is – mondta az elnök, aki azt is elárulta: Váci Mihály halála után hosszú évekre eltűnt a köztudatból. Éppen ezért az egyesület létrejöttének az is célja volt, hogy ne merülhessen feledésbe a költő élete. A társaság minden Váci megemlékezésen, rendezvényen részt vesz, és közösen munkálkodik a Váci Mihály Kulturális Központtal, mely a jubileumi megemlékezés fő szervezője is egyben.

Számos eseménnyel készülnek

Mészáros Szilárd, a központ igazgatója elmondta: példaértékű az az összefogás, mely a múzeum, az egyetem, a könyvtár és az egyesület között jöhetett létre. Azt is megtudtuk: a Váci 100 keretein belül a fő rendezvények a kulturális központban kapnak helyet.

A központi ünnepségek, megemlékezések itt zajlanak. Október 21-én lesz nálunk egy irodalmi est, december 13-án, pénteken fog ez a megemlékezéssorozat a csúcspontjához érni: egész napos programokkal készülünk ünnepi megemlékezésektől kezdve, koszorúzásokon át, szintén irodalmi műsorral, nyíregyházi színművészekkel, illetve megzenésített versekkel. Úgy gondolom, az a nap méltó zárása lesz az egész rendezvénysorozatnak – részletezte az igazgató.

Kiállítások, filmvetítések és előadások

A Jósa András Múzeum és tagintézményei három programmal készülnek a rendezvénysorozaton. Egy rajzpályázatot hirdetnek Váci Mihály A zsezse madár című novellájával kapcsolatban, ennek eredményhirdetése a Kállay Gyűjteményben lesz, ahol a kész alkotásokat is megtekinthetik majd az érdeklődők december 12-én. Szintén ezen a napon dr. Dámné dr. Rácz Magdolna előadását is meghallgathatják a vendégek. A múzeum igazgatója hozzátette: a Váci Mihály Kulturális Központban is lesz egy eseményük.

Váci Mihály öccsének, Váci András festőművésznek az alkotásaiból készítenénk egy válogatást. A tárlat címe a Szabolcsi táj szerelmese, ugyanis András elsősorban tájfestő volt, de életjeleneteket, portrékat is festett. Alkotásainak nagyobb része Vaján található, a helyi önkormányzat által a Vay Ádám Múzeumban vannak. A Jósa András Múzeum képzőművészeti gyűjteményében is vannak festményei, így ezeket párosítva gondoltuk, hogy egy szép kiállítást nyitunk 20–25 alkotásából itt, a kulturális központban – tudtuk meg dr. Rémiás Tibor múzeumigazgatótól.

A múzeum mellett a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is készült. Tomasovszki Anita igazgató elmondta: Sipos László előadását november 21-én tartják, 29-én pedig Csordás László A sokaság fia című filmjét mutatják be. A Nyíregyházi Egyetemre is érdemes lesz ellátogatni, ugyanis egy nagyszabású konferenciának adnak otthont november 12-én. Dr. habil. Minya Károly főiskolai docens elárulta: irodalmi és történelmi előadásokra várják majd az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

A "Váci 100" rendezvénysorozat programjait ismertették a VMKK-ban