Vadászat – Új jogszabályok és új igazolványok a vadászkamaránál

Hazánkban közel 70 ezer vadász van, megyénk a 3-4. helyen áll a közel 4400 sportvadászával. Ezekben a napokban zajlik az állami vadászjegyek érvényesítése, hiszen február végéig tart a szezon, ami persze március 1-jén újraindul. Megyénk igen gazdag gím- és dámszarvasban, sok az őz és az apróvad is. A hivatásos vadászoknak nagy a felelősségük a vadállomány kezelésével és a szaporulat tervezésével, ezzel együtt a vadászati terv kidolgozásával, az egyensúly fenntartásával kapcsolatban.

Nemcsak erdőben lehet vadászni, hazánkban a lakott területek kivételével minden helyszín vadászterület, így a Sóstói-erdő is. Bár ott kicsit sajátságos a helyzet, mert az erős hanghatás miatt fegyverrel nem lehet vadászni, önkorlátozással csak az íjászat engedélyezett. A vadászkamara területi szervezetének elnöke beszélt a fegyvertartási engedélyről, illetve a személyesen vagy elektronikus úton érvényesíthető állami vadászjegyekről, melyek költsége nagyjából harmadával emelkedett erre az esztendőre. Van golyós és sörétes, vagy elöl töltős fegyver, és vadászhatnak íjjal, ragadozó madárral, tehát sólymokkal, akár agárral – ezekkel az ősi módszerekkel is lehetséges a vadászat.

„A vadászat nemcsak hobbi, hanem egyfajta életforma is. Úgy kellene elképzelni, mint amikor az ember elmegy kikapcsolódni nyáron, nyaralásra, és hosszú időszakon át készül erre. A vadászat is ilyen rekreációs tevékenység, csak itt többször el lehet szökni esténként vagy hétvégente, és ott engedi ki az ember a gőzt. Nem arra kell gondolni, hogy csak állatok elejtésével kapcsolatos, hanem ül kint az ember a lesen a barátaival, és nem a telefonját nyomkodja, a környezetére figyel, kicsit feltöltődik, nincs körülvéve elektroszmoggal. Ezt várjuk a vadászattól” – fogalmazott ifj. Plavecz János Attila, a vadászkamara megyei területi szervezetének elnöke.

Minden területnek van egy meghatározott és elfogadott vadeltartó képessége, és a vadászatra jogosultnak az a felelőssége, hogy ezt a mértéket szinten tartsa. Se alá, se fölé ne menjen a vadállomány. A hivatásos vadászok feladata a vadállomány felmérése, a szezon végén az állománybecslés, melyből következtethetnek a szaporulatra is. Ez a felmérés határozza meg a következő évben elejthető vadmennyiséget. A vadnak éppúgy élőhely kell, mint az embernek, és ha nem talál élelmet, megjelenik a mezőgazdasági területeken, de még a kiskertekben is pusztít. Jelentősen befolyásolja az állományt az éghajlatváltozás, illetve a különböző betegségek, járványok.

„Jelenleg vadászni lehet fácánra, és lehet a szőrmés-szárnyas kártevőkre is vadászni. A gímszarvasnak a nőivarú egyede ejthető el, az őznek is a nőivarú egyede ejthető el. A vaddisznó egész évben vadászható, a róka, az aranysakál, a nyest szintén egész évben vadászható. Az igazi szezon április 15-tel indul, amikor az őzbakvadászat kezdődik. Van egy rövid szegmense ennek az idénynek, ami már sajnos nem is idény, hanem egy lehetőség mintavételre, ami nem más, mint a szalonkamonitoring. A szalonkák vonulását és egyéb tevékenységét kutatják. Ez általában március 1-től április 10-ig tart. Nem mondhatnám vadászatnak, bár nem védett a faj” – tájékoztatott Plavecz János.

A 100 órás tanfolyamról, és kötelező állami vadászvizsgáról is szólt a kamara elnöke, mely elméleti és gyakorlati számonkérés. Tesztfeladat és szóbeli vizsga, illetve a gyakorlati rész lövészettel. Szigorodott a vizsgarend és a követelmények is. Sikertelenség esetén újra indul a forduló, és az is újdonság, hogy szabolcsi vadász csak a megyéjében vizsgázhat.