Vadásznak a Sóstói-erdőben

A vadászlest a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete építette, három héttel ezelőtt helyezték el a Sóstói-erdőben. A létesítmény oktatási célból készült. A Nyíregyházi Erdészet által működtetett Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola nagy számban fogad nyíregyházi és környékbeli gyermekeket különféle foglalkozásokra. A vadászlest egy erdősítés szélén állította fel az erdészet: itt a gyerekek nemcsak természetismereti, hanem vadgazdálkodási információkhoz is jutnak. Az erdészet engedélyt adott a vadgazdálkodásra jogosult szervezetnek, hogy feladatai ellátására használja a vadászlest – maximálisan betartva a vadászat írott és íratlan szabályait, valamint a parkerdő jellegből adódó biztonsági követelményeket – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

 

CSAK HATÓSÁGI ENGEDÉLLYEL

 

Szerkesztőségünk Kovács Gábortól, a Tangazdasági Vadásztársaság titkárától megtudta: az elmúlt hetekben a vadásztársaság és a Nyírerdő Zrt. közösen felállított egy lest, aminek két célja van: egyrészt az oktatást, másrészt a vadgazdálkodást segíti. A les a Nyírerdő Zrt. tulajdonában van, a vadgazdálkodást pedig a Tangazdasági Vadásztársaság végzi egy félreeső, behatárolt területen, amellyel embert nem veszélyeztetnek. Kovács Gábor elmondta: a Tangazdasági Vadásztársaság a vadgazdálkodást ütemterv szerint folytatja, amit a hatóságok jóváhagytak. A tevékenységet nem öncélúan végzik, figyelembe veszik a vadkárokat, azt, hogy mekkora az adott terület vadeltartó képessége, és a hatóságilag előírt számú egyedet lövik ki. A vadásztársaság titkára hozzátette: a terület különleges helyzetben van, mert ott húzódik a Sóstógyógyfürdőt Nyíregyházával összekötő közút, ahol egyrészt sebességkorlátozás van érvényben, másrészt vadveszélyjelző tábla is figyelmezteti az autósokat, ennek ellenére szinte hetente történnek, főleg gyorshajtásból adódóan gépjármű–vad ütközések. Ha kevesebb a vad, akkor ezek kisebb gyakorisággal fordulnak elő.

 

KELLŐ KÖRÜLTEKINTÉSSEL ELKERÜLHETŐ A BALESET

 

Kovács Gábor hangsúlyozta: ötven éve vadásznak a sóstói erdőrészben, ahol ember csak akkor kerül veszélybe, ha saját butasága vagy önfejűsége révén olyan helyekre megy, ahol balesetet szenvedhet, de nem általuk, hanem az erdő gödrös részein. Akik a Sóstói-erdőben futnak, kijelölt útszakaszon teszik azt. A vadászatra pedig szigorú szabályozás érvényes, a terület egy kerítéssel lezárt szakasz, és a lesről csak az előírt lőszerrel és irányba lőhet a vadász.