Vakáció 2016
A migránshelyzet és a terrorveszély idén jelentősen átrendezte a vakációs úti célok piacát. Sok turistát veszít Törökország, Egyiptom és Tunézia, a nyertesek Bulgária, Görögország és Spanyolország tengerpartjai. Emellett egyre több magyar marad itthon, ők a Balatont, a Velencei- és a Tisza-tavat választják.

A nyári vakáció közeledtével egyre nagyobb a forgalom az utazási irodákban. Az eddigi tapasztalatok szerint a korábbi évekhez viszonyítva sokkal többen éltek az előfoglalás lehetőségével. Márciusban és áprilisban 10–20 százalékkal is olcsóbban lehetett foglalni, és még széles kínálatból lehetett választani. Persze vannak, akik idén is a last minute utakra várnak, de az utóbbi években már szűkültek ezek a lehetőségek.

 

VESZTESEK ÉS NYERTESEK

 

Bicsérdy Rita turisztikai szakértő elmondta, idén a migránshelyzet és a terrorveszély jelentősen átrendezte a turisztikai úti célok piacát. Az évek óta vezető Törökország nagyon visszaesett, így járt Tunézia és Egyiptom is. Az emberek most Bulgáriát, Görögországot és Spanyolországot tartják biztonságosnak, így ezeket a tengerpartokat választják. Emellett az egyéni utazások palettáján továbbra is közkedvelt Horvátország és Olaszország. A tapasztalatok alapján egyre több magyar marad itthon, ők a Balatont, a Velencei- és a Tisza-tavat választják.

 

FONTOS A BIZTONSÁG

 

A szakemberek minden nyaralás előtt javasolják a betegség-, baleset- és poggyászbiztosításokat, hiszen enélkül szomorú és kifejezetten drága is lehet a vakáció. Arra is felhívják a figyelmet, hogy mindenképpen a Magyar Kereskedelmi Engedélyeztetési Hivatal által kiadott engedélyszámmal rendelkező, bejegyzett utazási irodát válasszanak. Fontos, hogy alaposan olvassák el a kapott utazási szerződést is, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)