Vakcinabőség: szabadon válogathatunk a oltóanyagok között

Már egy ideje vakcinabőség van, tehát aki most regisztrál, az is pár napon belül megkaphatja bármelyik elérhető oltóanyagot. Szerdán több mint 58 ezer vakcinát adtak be, ennek nagy része második körös oltás volt. A magyar lakosság 54 százaléka kapott már legalább egy oltást és 3,73 millióan már túl vannak mindkét dózison – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egészségi állapot felmérése után kaphatják meg az emberek a koronavírus elleni vakcinát. Zalaegerszegen többen csütörtökön vették fel az első oltásukat. Jellemzően a fiatal korosztályt várták a Szent Rafael Kórház oltópontjára.

Az egri kórházban négyféle vakcinával oltanak. Csütörtökön és pénteken várhatóan 3 ezren kapják meg az injekciót.

Baján 460 embert vártak a Szent Rókus Kórházba, ahol a második körös vakcinákat adták be.

Töretlen az oltakozási kedv Győr-Moson-Sopron megyében is. A Soproni Gyógyközpont oltópontján eddig 60 ezer vakcinát használtak fel.

A szakemberek szerint azoknak is fontos beoltatniuk magukat, akik már túl vannak a fertőzésen. Rusvai Miklós virológus az M1-en azt mondta, náluk még erőteljesebb immunitást ad a vakcina.

Elmondta, hogy azok, akik a fertőzés után megkapták az oltást nagy valószínűséggel megfelelő szintű és tartós immunitással rendelkeznek, hogy „ebben a naptári évben biztosan védettek legyenek”.

Békéscsabán az előzetesen regisztráltak már csaknem 100 százaléka megkapta legalább az első vakcinát. Az oltási program azonban tovább folytatódik.

„Természetesen biztosítjuk az első körös oltások lehetőségét is azok számára, akik még korábban nem regisztráltak, akik online időpontot foglalnak, jöhetnek a védőoltásokra” – mondta Zsilák János, a Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórházának orvosigazgatója.

Az uniós országok közül Málta után Magyarországon van a legtöbb beoltott. A lakosság 54 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

Szerdán több mint 58 ezer adag oltást adtak be. Ezzel együtt 5 millió 227 ezren az első adagot, 3 millió 732 ezren pedig már a második adagot is megkapták.

Az oltópontokba folyamatosan érkeznek a vakcinák, így a Magyarországon elérhető valamennyi oltóanyag közül lehet választani. Időpontot az eeszt.gov.hu oldalon lehet foglalni.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy miden oltóanyagból többlet van, így regisztráció után bármelyik oltóanyaghoz hozzá lehet férni időpontfoglalással.

Ahogy növekszik az átoltottság, egyre kevesebben fertőződnek meg. Szerdán 315 új megbetegedést regisztráltak. Elhunyt 18 többségében idős, krónikus beteg. 739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Forrás: hirado.hu