Vakok és gyengénlátók karácsonyi műsora – Eredményes évet zár a megyei egyesület

Karácsonyi műsort szervezett a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. A tagok úgymond sorstársi közösséget alkotnak, többek között rengeteg szabadidős programot szerveznek, így a 2022-es évüket is eredményesen zárják.

Már hagyománynak számít a karácsonyi műsor a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének életében, ez az utolsó közösségi programjuk minden évben. Idén az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai léptek fel a rendezvényen és kedveskedtek ünnepi műsorral.

Fontos az érzékenyítés

Az ünnepséget a Megyeháza dísztermében tartották, ahova a megyei közgyűlés elnöke hívta meg az egyesületet. Baracsi Endre régóta jó viszonyt ápol a szervezettel, mind közéleti szereplőként, mind civilként fontosnak tartja ezt a kapcsolatot és azt az üzenetet, amit ez jelent.

A Vakok és Gyengénlátók Egyesületével már hosszú évek óta kialakult egy kapcsolat, amit nevezhetünk érzékenyítésnek, hogy a társadalom többi tagjával szemben elfogadtassuk azokat az embertársainkat, akik valamilyen hátránnyal élik az életüket. Ők ugyanolyan részei a közéletnek, ugyanolyan fontos értékei magának az életnek és azoknak a közösségeknek, amelyek úgy gondolom, hogy éltetik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is. Így nagyon fontos, hogy amikor lehetőségünk van, felhívjuk a figyelmet. Valóban kialakult egy kapcsolat, ami akár a Fehér bot napján vagy egy-egy hangoskönyv elkészülte kapcsán mindig összehoz bennünket és úgy gondolom, hogy ez már több mint kapcsolat, ez barátság is. Ha ezeket a példákat látjuk, valóban közelebb tudunk hozni egymáshoz embereket” – nyilatkozta Baracsi Endre.

Eredményes év

Az egyesület eredményes évet zár 2022-ben, idén is meg tudták valósítani azokat a feladatokat, amelyeket elterveztek, így többek között tudtak rehabilitációs foglalkoztatás keretében hat fő látássérültnek munkát adni, működtették a Telefotel szolgáltatásukat, közösségi programokat, valamint országos Braille olvasásversenyt szerveztek. Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke hozzátette, olyan programokat szerveztek, amelyeket maguk a látássérültek kértek tőlük. Új tagok 2022-ben is érkeztek hozzájuk, hiszen sokan idős korukban tapasztalnak szembetegséget vagy cukorbetegség következtében lesznek látássérültek, ezért nő az érintettek a száma.

Sorstársi közösségben lehetnek azok, akik hozzánk csatlakoznak, különböző élményprogramokon vehetnek részt, olyan helyekre elvisszük őket kirándulni, ahova önállóan nem tudnak elmenni vagy nem vállalják azt, hogy önállóan elmennek ezekre a programokra, jó a társaság és tényleg a sorstársi közösség az nagyon fontos, a vidámság, a humor, mert így együtt tudjuk feldolgozni azt, hogy rosszabbul látunk” – tette hozzá Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

Az ünnepi műsort követően ajándékcsomagokkal kedveskedtek a meghívott egyesületi tagok számára, amelynek összeállítását Nyíregyháza Város Egészségügyi, Szociális és Ifjúságügyi Bizottsága támogatásával valósította meg a helyi egyesület.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi műsor gyengén látóknak 2022