Változások a hulladékudvarok használatában – Napi és éves limitet is bevezettek
fotó: Szarka Lajos

Lemérik a behozott hulladék mennyiségét, és fajtánként napi és éves limiteket határoztak meg, azon túl már fizetőssé váltak a magyarországi hulladékudvarok. Tavaly július óta ezek a legfontosabb változások az új rendszerben. Nyíregyházán két hulladékudvar található, ezeket továbbra is bárki használhatja, aki felmutatja a lakcímkártyáját, azonban az új feltételekről és mennyiségi korlátokról érdemes tájékozódni.    

Használt ruhát hoztam…

Smid Józsefné több zsáknyi használt ruhát adott le a Kerék utcai Hulladékudvarban. Azt mondja, gyakran használják a létesítményt, mert ezzel is óvja a környezetét.

- Nem az árokparton van kidobva, hanem hordjuk ide. A múlt héten is hoztunk ide műszaki dolgokat, elromlott tévét, meg ilyeneket, mert szerintem itt jó helyen van. Próbáljuk a szemetet nem össze-vissza kidobálni.

- tette hozzá. 

A hulladékudvarok továbbra is ingyenesen állnak a lakosság rendelkezésére, azonban jó tudni, hogy a használatuk megváltozott.   

A használatba vétel feltételei némiképp megváltoztak

Tavaly júliustól a MOHU-MOL-lal kötött koncessziós szerződés keretében, egységes jogszabályok szerint üzemelteti az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a környékbeli hulladékudvarokat. A legfontosabb változás, hogy tavaly július óta a beérkező hulladék mennyiségét regisztrálni kell. Ez egy hídmérleg segítségével történik. Azt is fontos tudni, hogy a hulladékudvar használatához fel kell mutatni a lakcímkártyánkat.

- Mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy egy lakcímkártyával indulunk. Amennyiben az rendben van, akkor a hídmérlegen lemérik a beérkező hulladékot. És lehetőség szerint, mivel a hulladékudvar a hulladékok fajtánként elhelyezésére szolgál, ezért a mérlegelést is fajtánként kell elvégezni. Tehát, ha valaki hozott papírt és zöldhulladékot, és üveget, akkor ennek külön meg kell állapítani a behozott tömegét, illetve súlyát, hogy mennyit hozott be mindezekből

- fogalmazott Éberhardt Gábor az ÉAK Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója.

Ebből adódóan némi infrastruktúra-fejlesztés is szükségessé vált a hulladékudvarokban, ezért arra kérik a lakosokat, hogy ne megszokásból közlekedjenek az udvarokban. Az elhelyezhető hulladékok fajtája azonban nem változott, továbbra is papír, műanyag, építési hulladék, lombhulladék, zöldhulladék vihető be az udvarokba. A lényeges változások napi és éves limiteket határoztak meg, amit egy-egy hulladékfajtában be lehet hozni. Zöldhulladékból egy személy 100 kilót hozhat be egy nap alatt, építési, bontási hulladékból pedig 150 kg-ot. A pontos mennyiségek az ÉAK és a MOHU oldalán találhatók meg.