Változások az okmányigénylésben

2016. január elsejétől több közigazgatási eljárás ingyenessé vált. A járási hivatalok hatósági ügyintézésébe tartoznak az építkezésekkel kapcsolatos ügyintézések. A változások értelmében ez év januárjától az eljárás úgy módosult, hogy 300 négyzetméterig a lakóház építését a helyi jegyzőnek kell bejelenteni. Építési engedély nem szükséges. Az ágazati jogszabályoknak azonban továbbra is meg kell felelni, viszont jelentősen kevesebb dokumentáció szükséges az építés bejelentéséhez. Ezt követően az építésfelügyeleti eljárások az eddig megszokott módon folytatódnak. Több módosítás lépett életbe januártól a személyi azonosító okmányokkal kapcsolatban is.

 

E-SZIG

 

Dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője a legfontosabb változásról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit. Azt mondta, egy újfajta személyazonosító igazolványt vezettek be, amely négy fő funkciót lát el. A hagyományos kártyákat váltja ki. Ez a személyazonosító igazolvány, a TAJ-kártya, a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány. A hivatalvezető hozzátette, emellett van egy nagyon fontos funkciója is, hiszen abban az esetben, ha azt igényli az ügyfél, és olyan eljárásban vesz részt, ahol ez lehetséges, akkor elektronikus aláírás megvalósítására is alkalmas.

 

Ingyenesen igényelhető okmányok

 

Az E-SZIG mellett 2016. január elsejétől ingyenesen váltható ki a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a diák- és pedagógusigazolvány, de az első vezetői engedélyért sem kell már fizetni. Útlevelet továbbra is díjkötelesen igényelhetnek azok, akik utazni szeretnének. Nem kell fizetni érte akkor, ha valakinek új családnév miatt szükséges az új úti okmány, vagy ha az előzőt ellopták. A két-, illetve a háromgyermekes családok pedig csökkentett díjért kaphatják meg az útlevelet.

Ha bármelyik személyi okmányt ellopják, cseréjük január elsejétől ingyenes. A magánszemélyek térítésmentesen kérhetik ki erkölcsi bizonyítványukat évente négy alkalommal, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréjéért sem kell már fizetni, de a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány is térítésmentessé vált. A vállalkozóknak könnyítés, hogy évente négyszer ingyenesen kérhetnek ki cégkivonatot, de a cégmásolat kiállításáért sem kell fizetni, ha azt a cég egyik tagja vagy a képviselője kéri ki.

M. E.