Változatlan a hitelmoratórium: a veszélyhelyzet után sem kötelező idén fizetni a hiteleket
Fotó: Illusztráció

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény csütörtökön, a pontos dátumról a kormány dönt. Ebben az időszakban lépett hatályba a hiteltörlesztési moratórium is, a jó hír, hogy a veszélyhelyzet eltörlésével sem változnak a korábbi feltételek. Aki nem tud, továbbra sem kell fizetnie, a pénzügyi tanácsadó azonban azt javasolja, akinek nem muszáj, ne éljen a lehetőséggel.

Március 18-án lépett hatályba a hiteltörlesztési moratórium Magyarországon, ennek értelmében, aki akarta, felfüggeszthette a hiteleinek a fizetését. Ez főleg azoknak lehetett nagy segítség, akik elveszítették a munkájukat a veszélyhelyzet idején. A pénzintézetek automatikusan leállították a törlesztéseket, így azt külön kellett jelezni a bankoknál, ha valaki továbbra is fizetni szerette volna a megszokott módon, ezt akár elektronikusan is megtehetik. Az adósoknak nem kell fizetniük a törlesztőrészleteiket, az összegyűlt kamatot pedig majd 2021.január elsejétől kell visszafizetniük, a törlesztőrészlet összege nem fog változni, a futamidő fog meghosszabbodni.

Változatlan feltételek

A március 11-én elrendelt veszélyhelyzet azonban hamarosan véget érhet, csütörtökön már megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, a pontos dátumról hamarosan a kormány dönt.

„Az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, ami több korábbi intézkedést érint és életbe lép egy pár átmeneti intézkedés is, de jó hír a hiteladósoknak, hogy megerősítette a törvény a korábban bevezetett fizetési moratórium december 31-ig történő fennmaradását. Nincs semmiféle változás, aki fizeti, fizeti, aki nem fizeti, nem fizeti, tehát be lehet lépni és ki lehet belőle lépni december 31-ig önállóan. Mi még mindig azt tanácsoljuk, hogy aki tudja, az fizesse.” - mondta Dr. Fazekas Sándor, független pénzügyi tanácsadó.

Aki tudja, fizesse továbbra is

Az internetes kalkulátorok segítségével nagyjából ki lehet számolni, hogy végül mekkora összeget kell majd visszafizetni azoknak, akik élnek a moratóriummal. Akár már egy 3 millió forintos személyi kölcsön is 4-500 ezer forinttal lehet drágább, de természetesen mindenki érdeklődjön a saját hitele után egyénileg is. Az új hitelek esetében a kedvező THM sem változik, december 31-ig az is elérhető.

„Sokan érdeklődtek a moratóriummal kapcsolatban, milyen hitelekre vonatkozik, hitelkártyával kapcsolatosan, hogyan történik ennek a rendezése, folyószámla hitelnél hogyan történik a rendezés, többen azért kerestek, hogy az időközben lejárt hiteleket hogyan érinti a moratórium, mit kell fizetni – ilyen kérdés nagyon sok volt. Sokan kérdezték, hogy mit csináljanak, volt, aki tudta fizetni, annak azt mondtam, hogy fizesse, mert többlet kamattal jár annak, aki nem tudja fizetni a későbbiekben, esetleg, ha kamatemelkedés is történik és elég sok változó kamatozású hitel van, ahol rövid a kamatperiódus, nekik ha meghosszabbodik a futamidő, kiadással jár.” - tette hozzá a tanácsadó.

A hitelmoratórium sokféle konstrukcióra vonatkozik, például a március 18-a után folyósított diákhitelekre és azokra is, akik a Nemzeti Eszközkezelő rendszerében vannak, de a végrehajtás alatt lévő hitelekre azonban nem érvényes.