Változatos az autópiac
Fotó: Illusztráció

Több mint 4 millió darab forgalomban lévő személyautó van Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai alapján. Az üzemanyag árak csökkenése óta egyre többen használják újra az autójukat, de népszerűek az elektromos, vagy hibrid kocsik is. A használtautópiacon sokan választják az idősebb – 15-16 – éves autókat. A vásárlásnál olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint az esztétika, a kocsi műszaki állapota, fenntartási költségek.

Gyakran vásárolnak nagycsaládos személygépkocsikat. Egyre több igény van az elektromos, vagy hibrid autókra, többen a zöld átállás jegyében választják ezeket a típusokat. Sokan járnak kocsival az utakon, mely kényelmes megoldás, a tavalyi évhez képest pedig fenntartásuk is gazdaságosabb.

„A tavalyi évhez képest az áremelkedés megállt, bizonyos szegmensben inkább csökkentek az árak. Viszont az alsó árkategóriákban – 15-16 éves, 1-1,5 milliós kocsiknál – az árak maradtak, ott a legnagyobb eladási darabszámunk, ott a legnagyobb a kereslet.” – tájékoztatott Gulyás József, az MGOE alelnöke.

Az autóvásárlásnál a szempontok, melyeket a vásárlók figyelembe szoktak venni: a gépjármű műszaki állapota, beleértve a karosszériát, illetve a motorikus állapotot. Ezen kívül a kevés kilométert futott autókat preferálják, valamint átvizsgálják az autó szerviz múltját. Gazdaságosság szempontjából a fogyasztást és a fenntartási költségeket is számításba veszik. Markáns tényező az esztétika, valamint a kívánt használati mód, mely minden vásárló esetében eltérő.

„A használat a fontos. Ha valaki városi használatra keres gépjárművet, akkor nem érdemes például nagy köbcentis benzines, vagy dízel autót venni, inkább válasszák a kis köbcentis benzines kocsikat. A városi használatra az elektromos és hibrid autók is alkalmasak. Hosszú úton még mindig a dízel kocsik a leggazdaságosabbak, legjobbak.” – tette hozzá Gulyás József.

A KSH 2002-es adatai szerint a bejelentett, forgalomban lévő személygépkocsik száma több mint 2,5 millió darab volt, ez a szám 2022-ben több mint 4 millió darab volt. A tavalyihoz képest kedvezőbb üzemanyag árak miatt többen közlekednek autóval, az autópiac forgalma is nőtt.