Változik a zöldhulladék szállítás rendje

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. novemberben még heti rendszerességgel szállítják el a biohulladékot a bevont családi házas övezetekben, és az őszi lombhullásra tekintettel a kuka tartalmán felül, egy zsák vagy egy köteg zöldhulladékot is térítésmentesen visznek el. Fontos tudni, hogy erre a célra nem használhatók a társaság korábban szelektív hulladékgyűjtésre kiosztott sárga és kék zsákjai. Azokba csak a feliratában szereplő hulladékokat lehet gyűjteni. Decembertől viszont változik a biohulladék elszállítási rendje.

 

Decemberben és februárban nem szállítanak

 

Petró Árpád ügyvezető elmondta, az NHKV Zrt. évi 10 alkalmas elvárásával szemben a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. 39 alkalommal szállítja el a zöldhulladékot Nyíregyházán. Ezt a kényelmi szolgáltatást azért biztosítják, hogy a hulladékkezelés megfelelő formában történhessen. A 39 alkalmat a zöldhulladék keletkezésének intenzitásához igazítják, ezért a téli időszakban, decemberben és februárban szünetel a szállítás. Januárban két alkalommal, először a vízkereszt utáni héten viszik el a biohulladékot, hiszen a lakásokból ilyenkor kerülnek ki a karácsonyfák, valamint a január 22-ikei héten szállítanak. A heti rendszeresség március 19-től áll vissza. Akiknek a kieső időszakban több zöldhulladékuk keletkezik, a hulladékudvarokban adhatják be.

 

Komposztálják, újrahasznosítják

 

Az összegyűjtött növényi eredetű, bomló, szerves hulladék a Regionális Hulladékkezelő Üzembe kerül, ott komposztálják és nagyon jó minőségű talajjavító anyagot készítenek belőle. A komposztot a város közparkjainak tápanyag visszapótlására használják, de kiskert tulajdonosok, mezőgazdasági termelők is hasznosíthatják, valamint például a Hulladékért virágot akcióban, a virágosítás idején ajándékba is adják.


Szoboszlai Tibor