Változott a bekötés díja, de továbbra sem ingyenes a csatlakozás

Több helyen is tévesen arról lehetett hallani, hogy 2017. július 1-től ingyenessé válik a víz- és a csatornabekötés. Július első napjától valóban változott ezeknek a díja, azonban a csatlakozás nem vált továbbra sem teljesen díjmentessé, csupán egy része alól mentesülnek a felhasználók.

Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója elmondta, a jogszabályváltozás a legfeljebb 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötését érinti. A lakossági felhasználóknak a július 1. után elkészített vízbekötésnél ezentúl nem kell megfizetni a bekötési vízmérőt, a mérő felszerelését és a nyomáspróbát. Viszont vannak olyan tételek, amelyek továbbra is díjkötelesek. Így meg kell téríteni többek között a bekötés megtervezését, a bekötővezeték kiépítését, a házi rendszer összekötését az utca vezetékkel, a vízmérőakna kiépítését, valamint a geodéziai bemérést is.

A vezérigazgató hozzátette, egy ivóvízbekötés összesen egy körülbelül százezer forintos tétel, attól függően, hogy milyen hosszú a bekötővezeték, vagy ki építi ki az aknát, illetve ki ássa ki a munkaárkot. A mostani jogszabályváltozással talán 10 százalék az, ami alól mentesülnek ezentúl a megrendelők.

A vállalkozók számára más kedvezmények járnak. Nekik ivóvízbekötés esetén a következőkben nem kell tervegyeztetési díjat és víziközmű fejlesztési hozzájárulást fizetniük.

A szennyvíz esetén gyakorlatilag nem történt változás, mind a lakosság, mind pedig a vállalkozók számára a 160 mm-es csatornabekötés díja változatlan maradt. A jogszabályváltozás az új bekötésekre vonatkozik, és nem érinti a mellékvízmérők felszerelését, cseréjét. A földmunka elvégzése és a vízmérőakna elkészítése továbbra is a felhasználó, illetve megrendelő feladatkörébe tartozik.

Zadubenszki Norbert
Fotó: internet