Változott a jövedéki törvény

Az Országgyűlés még 2016-ban fogadta el az új jövedéki törvényt, amelyet azonban csak idén július 1-től kell alkalmazni. A jövedéki szabályozásban több új változás is életbe lépett, amely a nagykereskedőket érintik. Ezentúl csak azok végezhetnek jövedéki termékekhez kötődő gazdálkodói tevékenységet, akik adóraktári engedéllyel vagy jövedéki engedéllyel rendelkeznek.

Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy az eddigi 47 féle adóraktárral szemben a hatályos szabályozás már csak egyféle adóraktári engedélyt ismer. A jövedéki termékek azonban továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig. Az adóraktár engedélyeseknek pedig július 1-től napi bontásban kell adatott szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

 

Új tevékenység is

 

Új tevékenységként jelent meg a kisüzemi bortermelő. A borászatok döntő többségének lehetősége van arra, hogy kisüzemi bortermelővé váljon, így mentesülhet szinte minden adminisztrációs kötelezettségtől, azonban számos kötelezettséggel is járnak. A kisüzemi bortermelő ugyanis bérmunkát, bértárolást nem végezhet, és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak.

 

A megyében is sokakat érint

 

Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense elmondta, a változások a megyében is sokakat érintenek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ötszázan kérték meg dohánytermesztésre a jövedéki engedélyköteles tevékenységet, illetve 77 adóraktár jelentkezett be náluk, aki adóraktári tevékenységet – tehát raktározást – is akar végezni, valamint 29 gazdálkodó jelezte azt, hogy kisüzemi bortermelőként kíván tovább működni.

 

Korlátozás a készpénzes fizetésben

 

Lényeges változás az is, hogy jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.


Internetes ügyintézés

 

Az ügyintézést folyamatát gyorsítja, hogy mostantól szinte valamennyi jövedéki ügy csak elektronikusan intézhető. Néhány kivétel azonban akad. A magánfőzők bejelentési kötelezettségét, valamint a párlat adójegy igénylését, a külföldi személyek jövedéki ügyeit, a hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügyeket, illetve a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetését, adatszolgáltatását továbbra is lehet papír alapon intézni.

Zadubenszki Norbert