Van mit tanulunk Szent István örökségéből

A Kossuth téren rendezte meg Szent István napi, hivatalos ünnepségét Nyíregyháza Város Polgármesteri Hivatala. Csütörtök este a Városháza előtt felállított színpadon dr. Kovács Ferenc méltatta első szent királyunk örökségét. A polgármester hangsúlyozta, István királynak köszönhettük a függetlenségünket, a törvényhozást, és azt, hogy megszilárdult a magyar állam. Olyan örökséget kaptunk tőle, amiből ma is lehet tanulni.

- Van mit még tanulnunk a Szent István-i örökségből mondta a polgármester. - A hagyományaink és értékeink megóvása mellett, azokra építkezve rugalmasan és gyorsan kell alkalmazkodnunk a változó társadalmi, gazdasági és politikai környezethez, és mindezt a magyarok és a magyarság védelmének érdekében. Ez érvényes az államra és az önkormányzatokra, a vállalkozásokra és a magánemberekre egyaránt. Az egyik fontos feladatunk az, hogy élő és mindennapi kapcsolatot tartsunk a Kárpát-medencei magyarsággal, legyenek akár Kárpátalján, a Felvidéken, a Délvidéken vagy Erdélyben. Az elmúlt években sokat tettünk itt, Nyíregyházán ezeknek a kapcsolatoknak az építésért, mert mi együvé tartozunk.

A polgármester Nyíregyháza jövőjéről beszélve elmondta, a városvezetés az elmúlt években megkezdett munkáját fogja folytatni. Többek között fejleszteni kívánják a közlekedési infrastruktúrát, és a közbiztonságot, ugyanakkor hozzáfűzte, a következő négy év alatt minden városi óvodát, iskolát és szociális intézményt is fel szeretnének újítani. Dr. Kovács Ferenc szerint az oktatás fejlesztése az itt élő gyerekek szempontjából kiemelkedően fontos.

További képekért kattintson a fotóra!

A polgármester ünnepi beszéde után a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új kenyeret, amivel megkínálták a rendezvény résztvevőit.

A hagyományokhoz híven kitüntetéseket is átadott az önkormányzat a nemzeti ünnep alkalmából. Nyíregyháza legújabb díszpolgára Dávida István vállalkozó lett, aki többek között a rendszerváltás után sokat tett azért, hogy Nyíregyházán tovább működhessen a reptér. A kitüntetett mérnök dolgozott a repülőgép-javító bázis vezetőjeként is, illetve számos itt végezett pilótát oktatott.

- A legfőbb vezérelv, hogy olyat vállajak el, amihez értek, ha elvállaltam, akkor próbáljam megcsinálni olyan minőségben, precizitással, határidőre, ami másnak is tetszik, nemcsak nekem - mondta Dávida István. - Ez vezetett arra, hogy - azt hiszem - minden munkahelyemen és minden beosztásban megbecsültek vagy elismerték a tevékenységemet.

Inczédy György életmű díjat vehetett át Földesi Jánosné, nyugdíjas pedagógus, aki évtizedekig tanított gépírást, gyorsírást, levelezési ismereteket, szövegszerkesztést különböző nyíregyházi oktatási intézményekben, és áldozatos munkájával egyszerre mutatott példát kollégáinak és tanítványainak. Inczédy György életműdíjban részesült dr. Keresztyén István, szülész-nőgyógyász, aki 46 évig dolgozott a Jósa András Kórházban.

- A beteg, a páciens ellátása szolgálata a legfontosabb, és ez volt, ami vezérelt - mondta. - Kétszer kerültem élet-halál közé kölyökkoromban. Egyik egy motorbaleset volt, és meghatározott elvvel vallottam, hogy én is gyógyítani fogok, és azt fogom csinálni. Addig mérnök volt az elképzelésem, tehát csapongtam. Ezt választottam, 44 és fél évig csináltam, az utolsó éveket már önkéntes segítőként. Az ügyeletért kaptam csak valami pénzt. Szerettem csinálni...

[REKLAM]

Életműdíjat vehetett át Molnár Antal főenergetikus, akinek többek között a helyi termálvízre épülő gyógykezelések megvalósítása és a belvárosi gázhálózat kialakítása köszönhető. Diákok generációval ismertette meg a testmozgás örömét Sallai József testnevelő tanár, akinek szintén életmű díjat adományozott a város.

- Az egyik legfontosabb a rendszeresség, ez a tanári munkára is vonatkozik és a gyerekeknek a testnevelési munkájára - mondta Sallai József. - A másik a tanár részéről a következetesség, hogy tudja a gyerek, miért mi jár, ez hozzákapcsolódik termesztésen a kiszámíthatósághoz. A következő, egyik legfontosabb, szerintem a gyermekszeretet, tehát, hogy kölcsönösen tiszteljük egymást. Nem agresszióval, nem kemény szavakkal, hanem kölcsönös tisztelettel, szeretettel.

Életmű díjjal jutalmazták az erdélyi származású Zagyva Lászlót. A szobrászművész 1990 óta él, alkot és tanít Nyíregyházán. Munkásságát olyan köztéri alkotások fémjelzik, mint a Vikár Sándor mellszobor és Bem József mellszobra, a Roszrétszőlőn található Váci Mihály portré és emléktábla. Az ő munkája a Sztárek Ferenc portré és emléktábla, amely a tűzoltó laktanyában van elhelyezve, a Dob utcai holokauszt emlékmű és a Szent Miklós téri Hangulatok című alkotás.

A kitüntetések átadása után a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészei léptek színpadra. Őket pedig az Igrice Néptáncegyüttes követte. Az ünnepi műsor utcabállal és tűzijátékkal zárult.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)