Várandósság és egészséges életkezdet – Emlékkonferencia dr. Adorján Gusztáv emlékére
Fotó: Szarka Lajos

A tudásmegosztás a felsőoktatási intézmények egyik legfontosabb feladata. Így került a Jósa András kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán csütörtökön rendezett hagyományos nyílt nap után a néhai kórházigazgatóról, dr. Adorján Gusztávról elnevezett emlékkonferencia a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára. Az előadások a várandósság, szülés és csecsemőgondozás köré csoportosultak.

 

Emlékezés és gondoskodás – erről szóltak a II. Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferencia köszöntői az előadások előtt. Tisztelet a főorvos, a kórházigazgató emléke előtt, egyben gondoskodás a jövő nemzedéke felé. Szülésre felkészítés, várandósellátás, védőnői gondozás, felkészülés a szoptatásra, és sok-sok gyakorlati téma hangzott el a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán rendezett eseményen.

„Azok az előadások, amelyek itt elhangzanak, egyformán szolgálják hallgatóink szakmai fejlődését, de szolgálják azt is, hogy legyen valamiféle eszmecsere a tudomány és a szakma között. Szolgálják azt is, hogy megismerhesse a kórház vezetése azt is, hogy mi a hallgatói kapcsolatokon túl hogyan is gondolkodunk, milyen fejlődésen megyünk keresztül, illetve hogyan gondolkodunk annak a szakmának a műveléséért, amiért mi felelősek vagyunk” – mondta köszöntőjében dr. habil. Móré Mariann, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja.

Adorján Gusztáv nemcsak kórházi főigazgató, de gyakorló szülész-nőgyógyász főorvos is volt, aki szeretettel támogatta a kórházi nyílt nap ötletét. Most ötödik alkalommal nyitották ki az ajtókat a várandósok és családtagjaik előtt, mert hiszik, hogy a várandósság és a szülés a legszentebb emberi folyamat. Ennek szakmai hátterét adja a kari oktatómunka.

„A felsőoktatási képzés célja az, hogy egy olyan szakmára felkészítsen bennünket, mely hasznos lesz a jövőben a társadalom számára, mi pedig élvezettel fogjuk művelni. Amikor az Egészségtudományi Karral szövetkezünk, természetesen a betegellátás, a prevenció számára nevelünk, vonzunk be szakembereket. Szeretnénk, hogy minél inkább a teljes képzési láncban folyamatosan érezhető legyen, hogy ez nem egy elméleti képzés csupán, hanem az életre való felkészítés” – így köszöntötte a vendégeket dr. med. habil. Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója.

A tudomány és a gyakorlat kapcsolatáról, annak hasznáról többen is szóltak köszöntőjükben, előadásaikban. A védőnői módszertani és prevenciós tanszék, illetve az egész kar oktatóinak, kutatóinak fontos célja, hogy hatást gyakoroljon a hallgatókra, és azokra is, akik a szakmában dolgoznak – jelezte a tanszékvezető.

„A hagyományról már többször esett szó. A hagyomány egyik fő bázisa az, hogy a szakmát és a tudományt próbáljuk ezen a két napon ötvözni. Úgy próbáljuk ezt megtenni, hogy az oktatók, a kutatók, illetve azok a gyakorlati szakemberek, akik az iskola falain kívül űzik a szakmát, összeadják tudásukat, és megpróbálják azt továbbadni a felnövekvő generációnak, illetve azokat a korszerű ismereteket, amelyek a gyorsan változó világunkban születnek, a pályán lévő szakdolgozók és hallgatók is hasznosítani tudnak” – fogalmazott Jávorné dr. Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezetője.

Kiváló szakmai partner a Jósa András kórház, illetve a védőnői hálózat, amely támogatást nyújt a képzésekhez. A péntek délelőtti plenáris előadásokat szekciós előadások követték a koragyermekkor és a családközpontú ellátás témájában, majd kerekasztal-beszélgetés és workshop zárta. Az ünnepi műsort a Vikár Sándor Zeneiskola növendékei adták.

Kapcsolódó galéria

Dr. Adorján Gusztáv emlékkonferencia 20230519