Váratlan vendégek érkeztek az összejövetelre: egyenruhások voltak

                                                                                                                                                     

Családi összejövetel közben érkeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy nyírségi családi házhoz, ahol közel negyvenmillió forint értékben foglaltak le illegális dohányterméket és egy dohányaprítógépet.

A dohánybetakarítási időszakában a pénzügyőrök szüntelenül monitorozzák a termőterületeket, köz- és mellékutakat, közterületeket, miközben adatokat gyűjtenek és kockázatelemzést végeznek, hogy megakadályozzák a dohánylevelek feketepiacra jutását. Az egyenruhások ilyen módon figyeltek fel a nyírségi járásban élő 57 éves asszonyra. Augusztus 2-án váratlanul kopogtattak a nő házában, ahol épp családját látta vendégül.

Az udvart és a házat is átvizsgálták, a melléképületektől a járművekig, a szobáktól a pincéig. A fatárolóban parkoló utánfutóból, több mint ötszáz darab, félkilogrammos zacskóba kiporciózott, vágott fogyasztási dohány került elő, egy másik melléképületből pedig egy villanymotoros dohányvágógép. A házban további csomagok lapultak. Az asszony azt mondta, hogy a „házitrafikot” ő gondozza, a gyártástól egészen az eladásig.  A beszerzési forrását nem árulta el, azt viszont elismerte, hogy a gépet a helyi piacon vásárolta.

A pénzügyőrök összesen 270,7 kilogramm fogyasztási dohányt, 257,4 kiló szárított dohánylevelet és egy vágógépet foglaltak le, közel negyvenmillió forint értékben. Jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

Felhívjuk a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett, regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalónak. Korábbi ellenőrzéseknél előfordult, hogy tölgyfalevéllel és fűrészporral keverték az illegálisan szerzett dohányterméket. Fontos! Dohánytermék Magyarországon kizárólag dohányboltban értékesíthető.