Variációk paradicsomlevesre – étkezzünk egészségesen!
A paradicsom felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. A paradicsom ára jelenleg Nyíregyházán 250-400 Ft.

 

Nyári paradicsomleves
(2 kg paradicsomból)
A paradicsom felét felfőzzük, átpasszírozzuk és félre tesszük. A másik felét nyersen passzírozzuk át és a megfőtt, kihűlt paradicsomhoz tesszük. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk és levesestálban hidegre tesszük. Maradék tojásfehérjéből habot verünk, kicsit cukrozzuk és tejben, evőkanállal kiszaggatva apró labdacsokat készítünk. Ha mindt oldala megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és a levesbe rakjuk.

Paradicsomleves hidegen
Hozzávalók: személyenként 2 dl paradicsom ivólé, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl, csipetnyi só és bors, vágott petrezselyem és snidling ízlés szerint.
A keverőtálban elkeverjük egymással a tojássárgáját, a tejfölt és a fűszereket, majd belevegyítjük a paradicsomlevet. Habverővel összekeverjük és máris tálalhatjuk.

Húsgombócos paradicsomleves
Darált húst rizzsel, tojással, borssal, sóval összekavarunk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és zöldséges lében megfőzzük. Aztán ráöntjük a paradicsomlevet és csendesen főzzük tovább, hogy a paradicsom íze átjárja a húst. Berántjuk, ízlés szerint cukrozzuk és tejfelezzük.

Paradicsomos bableves
Személyenként félmarék babot számítunk, feltesszük főni, ha már kissé megpuhult, beleadunk karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Közben zsíron hagymát és petrezselyemzöldjét pirítunk, hozzáadjuk a puhára főtt babhoz, kevés pirospaprikával ízesítjük. Átpasszírozott paradicsomot, vagy paradicsompürét kavarunk bele.

Jó étvágyat!

További recept ajánlatunk:

Lecsós palacsinta

Grillezett gomolya grillzöldségekkel

Meggycibere