Várják a krónikus betegeket újabb oltásra
Várják a krónikus betegeket újabb oltásra

Itthon ezen a hétvégén is országszerte oltanak. A szakemberek most leginkább az idős, krónikus betegeket kérik, hogy igényeljék a vakcinát, ugyanis mintegy négyszázezer hatvan év feletti van még, aki egyáltalán nem kérte a védőoltást. Holott rájuk a legveszélyesebb a delta variáns – hangzott el az M1 Híradójában.

Már nyitásra megtelt a debreceni oltópont. Egyre több fiatal szeretné megkapni a koronavírus elleni vakcinát, sokan pedig már harmadszor jöttek – az ismétlő dózist kérték – és szinte azonnal meg is kapták. Ők így szeretnék megóvni saját magukat és családjukat a fertőzéstől.

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben pontosan 230. napja oltanak.

Akkora az igény, hogy most már hat helyen várják a regisztráltakat. Szombaton félezer embert vártak az első két vakcinára, és több százat a harmadik dózisra.

Az intézet vezetője Papp Csaba a hatvan év feletti, krónikus betegeket buzdítja a harmadik oltásra.

„Mindenképpen várjuk azokat, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség, mert krónikus gyógyszereket, gyulladáscsökkentőket, szteroidot szednek, vagy az asztmás betegeket" – fogalmazott Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

Közben a koronavírus tájékoztó portálon arra hívták fel a figyelmet, hogy még mindig van 400 ezer olyan idős ember, aki nem kapott semmilyen oltást. Így ők vannak a leginkább kitéve annak, hogy ha megfertőződnek a delta variánssal, akkor súlyos betegség alakul ki náluk.

Országszerte egyébként hétközben csaknem húszezren kapták meg az első, mintegy hétezren pedig a második adag vakcinát. Majdnem 60 ezer embernek pedig már a harmadik, ismétlő dózist is beadták.

hirado.hu