Vármegyei értéktár – Újabb három értékkel bővült a vármegye kulturális és történelmi öröksége
Fotó: Szarka Lajos

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság által július 16-án felvett 3 újabb vármegyei értékről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a vármegyeházán. A sajtótájékoztatón Baracsi Endre, az értéktár elnöke kiemelte, hogy az új értékek tovább gazdagítják a vármegye kulturális és történelmi örökségét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár már 178 értéket számlál, miután három újabb értékkel bővült. Ezek közé tartozik a Nagykálló-Harangod területén évről évre megrendezett Téka Tábor, a geszterédi aranyszablya replikája, valamint Jándi Dávid festőművész hagyatéka és életműve. Ezek az új értékek tovább gazdagítják a vármegye kulturális és történelmi örökségét.

„A vármegyei értéktár bizottság, hál’ istennek, a nyáron is tele van munkával. Ez természetesen annak köszönhető, hogy vannak javaslattevők, akik úgy gondolják, hogy egy-egy értéknek még helye lenne ebben az értékgyűjteményben, amit vármegyei értéktárnak nevezünk. Ennek eredményeként most egy újabb sajtótájékoztatót tartunk a nyár közepén, hiszen a legutóbbi bizottsági ülésen újabb három értékkel bővült a gyűjtemény, így most már 178 értéket számlál a vármegyei értéktár. Az újonnan felvett értékek közé tartozik a Téka Tábor, amely már harminckilencedik alkalommal került megrendezésre. Továbbá, a geszterédi aranyszablya, amelynek felújított replikájáról van szó, hiszen maga az aranyszablya lelet már korábban is az értéktár része volt a honfoglalás kori leletek gyűjtőnév alatt. A harmadik új érték pedig egy festőművész hagyatéka és életműve, nevezetesen a jándi származású Jándi Dávidé, aki fiatalon, a holokauszt idején halt meg. Úgy gondolom, hogy az az életmű, amit maga után hagyott, különleges és szorosan kötődik nemcsak Jándhoz, hanem az egész megyéhez is. Így méltán helyet kapott a vármegyei értékek között” – részletezte Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár elnöke.

Az eredeti geszterédi aranyszablya már évek óta az örökséggyűjtemény része, a honfoglalás kori leletek gyűjtőnév alatt szereplő érték. A mostani döntés alapján replika formájában került az értéktárba, amely már számos kiállítás és tárlat éke volt.

„A végső célunk az, hogy az aranyszablya hungarikummá váljon. Ennek eléréséhez több lépés szükséges. Először is, megalakítottuk a geszterédi helyi értéktár bizottságot, és az aranyszablyát felvettük a helyi értéktárba. Ezt követően továbbítottuk a megyei értéktárba való bekerüléshez. A következő lépés az, hogy a folyamat végén a hungarikum bizottság elé kerüljön, ahol végül hungarikummá nyilváníthatják” – nyilatkozta Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság kuratóriumi elnöke.

Januárban a Geszterédtől Rakamazig című időszaki tárlaton mutatták be a geszterédi aranyszablya másolatát, amelynek rekonstrukciója négy évig tartott. A szablya most országos körútra indult, jelenleg a szekszárdi múzeumban látható, és tervezik, hogy Székesfehérváron, Miskolcon és Debrecenben is kiállítják. Így minél többen megismerkedhetnek ezzel a különleges tárggyal az ország különböző pontjain, amire a geszterédiek nagyon büszkék.

„Volt egy tanár, Varga Gyula bácsi, aki sajnos már nincs köztünk. Ő minden évben felelevenítette az aranyszablya történetét, amit tátott szájjal hallgattunk. Mindig nagy áhítattal vártuk, hogy valami nagy csoda történjen, amely híressé teszi Geszterédet és az egész leletet. Bár a csoda elmaradt, én azt mondom, hogy már az is csoda, hogy elindult ez a folyamat. Várhatóan ez még sok hírnevet fog hozni Geszterédnek, és mi igyekszünk méltóan viselni a geszterédi címet. Ehhez a szabályhoz hasonlóan, hiszen egy vezéri sírból került elő” – fejtette ki Szabó József, Geszteréd polgármestere.

Az eseményen részt vett dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki köszönetét fejezte ki a közösségnek, hogy a térségéből 2 értékkel bővülhetett a vármegyei értéktár.

„Örömmel tölt el, hogy a megyei értéktár befogadta ezt a replikát. Megértem a geszterédiek büszkeségét az aranyszablyára, hiszen ez egy olyan identitásképző emlék, amely összetartja az egész közösséget. Reményeink szerint ez a replika tovább inspirálja az aranyszablya társaságot, hogy továbbra is tevékenyen hozzájáruljanak a település fejlődéséhez” – hangsúlyozta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Dr. Simon Miklós azt is kiemelte, a geszterédi aranyszablyát néhány hónapja a Magyar Nemzeti Múzeumban is bemutatták, ami azért is jelentős, mert azt mutatja, a helyi értékek megőrzése akár országos szintre is emelhető. A vármegyei értéktár célja nem csupán a múlt megőrzése, hanem az értékek továbbélésének és gazdagításának elősegítése a jelenben és a jövőben egyaránt – ezt már zárszóként hangsúlyozta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke a pénteki eseményen.

 

Kapcsolódó galéria

Megyei értéktár-geszterédi szablya - sajtótájékoztató