Városnap 2016

Május 6-án, 7-én és 8-án három napon keresztül ünnepel a megyeszékhely. 263 esztendővel ezelőtt ugyanis a terület felének birtokosa, gróf Károlyi Ferenc jelentős kedvezményeket ígért a betelepülőknek. A térség akkoriban a Rákóczi szabadságharcot követően nagyon elnéptelenedett, a hívó szóra azonban Békés vármegyéből és Felvidékről is szép számmal érkeztek telepesek, így a város hamarosan növekedésnek indult.

 

Ünnepi programok

 

2003 óta Nyíregyháza színvonalas programokkal emlékezik a városalapítókra, illetve mindazokra, akik sokat tettek a város fejlődéséért. Az idei programsorozat a korábbi évekhez hasonlóan indul. Május 6-án Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc a helyi értékek képviselőinek, gondviselőinek ad át emléklapot a Városháza dísztermében. Ezt követően a Nyíregyházi Települési Értéktár által kiírt fotópályázat eredményhirdetésére kerül sor. Az ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra a Városalapító atyák szobránál 15 órai kezdettel várják a városlakókat.

 

Balkán Fanatik és társaik

 

A városnapi szórakoztató program pénteken délután startol a Kossuth téren. Lesz Prémvadászok koncert, fellép az Igrice és a Szabolcs Néptáncegyüttes, este a Balkán Fanatik szórakoztatja a kikapcsolódni vágyókat.

 

Újra látható a festmény

 

Az idei program különlegessége, hogy hosszú évtizedek óta újra látható az a festmény, amely a város újratelepítését ábrázolja. Z. Szalay Pál alkotása május 2-án érkezik a városba a restaurálást követően Budapestről. A 9x2,6 méteres festmény évtizedekig porosodott elzárva a nagyközönség elől. A városnapi programsorozat keretében most felújított állapotában a Váci Mihály Kulturális Központ harmadik emeletén bárki megtekintheti – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester az eseményről tartott sajtótájékoztatón. A Nyíregyháza múltjának egy szeletét ábrázoló alkotás az ünnepségsorozatot követően még kb. 3 hétig látható.

 

Jubiláló kapcsolat

 

Nyíregyháza idén 20 esztendeje ápol eredményes testvérvárosi kapcsolatot a lengyelországi Rzeszów városával. A jubileum alkalmából a Városnap keretén belül kiállításokkal, kulturális és gasztronómiai programokkal mutatkozik be Nyíregyházán a lengyel település. Pénteken „Rzeszów régen és ma” címmel nyílik fotókiállítás a Pál Gyula Teremben, majd a kulturális központ félemeletén a „KATYN” című időszaki tárlat várja az érdeklődőket.

 

Színes programkavalkád

 

Május 7-én, szombaton színes forgatag vár mindenkit a Kossuth térre. Kézműves foglalkozások, népi játszótér, vásári kínálat, a Korzó előtt gasztroudvar. A Városalapítók szobránál a gyermekek egész nap ingyen vehetik igénybe az ugrálóvár, az óriáscsúszda és a trambulin nyújtotta szórakozási lehetőségeket. A nagyszínpadon már a délelőtti órákban elkezdődik a Nyíregyházi Zenekarok Ünnepe. A kínálatban gyermekműsor, néptánc, moderntánc, valamint a nemzetek kultúrája is megjelenik. Délután a Váci Mihály Kulturális Központban nyitja meg kapuit a II. Nyíregyházi Plein-Air Művésztelep kiállítása.

 

Vasárnap is

 

A szórakoztató programok és a civil forgatag vasárnap egész nap folytatódik. A Városi Galériában 14 órakor a „10 éves az Eperjesi ÁTRIUM Galéria” címmel nyílik kiállítás. Az ünnepi programsorozat záróakkordjaként a város főterén 16 órától megkezdődik az Akusztikus Zene Ünnepe.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)