Városunkban állomásozott a Házhoz megy a Zenede turnéja – Rocklegendák Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

A Házhoz megy a Zenede című Országjáró Turné az elmúlt 6 évben a XX. század könnyűzenéjének fejlődését mutatta be is a bluestól a popig.

A Zenede II. tematikus sorozatában a rock zene hazai és nemzetközi dalaival járja az országot a négy zenész. Legutóbb a Váci Mihály Kulturális Központba érkeztek.

AC/DC, Beatles, Led Zeppelin, Iron Maiden, Rolling Stones, vagy a post punk U2, a glam metálos Bon Jovi, heavy metal és hard rock nóták, vagy az Illés, Metró, Omega, Hobó Blues Band, Radics Béla és a P Mobil, az LGT, az Edda, a Tankcsapda, illetve a Hair és a Jézus Krisztus Szupersztár után született Popfesztivál, az István a király – a zenekultúra meghatározó szereplőit és ikonikus dalait hozták a Zenedések a Váci Mihály Kulturális Központ hangversenytermébe, ismét középiskolás diákok elé. A Zenede program művészeti vezetője Artisjus-díjas zenetanár, dob művész, emellett a Magyar  Jazz Szövetség alelnöke.

Bordás József, a Házhoz megy a Zenede művészeti vezetője elmondta:

Kodály Zoltán azt mondta, hogy a zene mindenkié. Én a Magyar Jazz Szövetség alelnöke vagyok, de úgy gondolom, hogy egy sokoldalú előadóművész és zenész, és zenetanár is vagyok. A Házhoz megy a Zenede programot azért találtuk ki és hoztuk létre, mert zenetanárként és aktív zenészként azt vettem észre, hogy a mai fiatalok nincsenek tisztában a zenei gyökerekkel, a zenei múltjukkal. Az elmúlt 9 évben a könnyűzene fejlődésével foglalkoztunk. Az elmúlt 1 évben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a rockzene fejlődését visszük végig az országon, ezért vagyunk Nyíregyházán is.

Az a jó ebben a programban, hogy nem pusztán a kulturmisszió a célja, hanem hogy jól érezzük magunkat és magunkénak tudjuk vallani ezeket a dalokat – fogalmazott a Zenede énekese, az egykori X-Faktor felfedezett, ma már zenetanár.

Ahogy Baricz Gergő fogalmaz:

Természetesen otthon érzem magam benne. Meghatározta az én fiatal koromat is, és szeretném, ha a most felnövekvő generációkat is tudja befolyásolni ez a zene valamilyen szinten. Ezekben még megszólalnak a hangszerek, ezekben még gondolatok vannak, valamik, amik stimulálták a szerzőket, akik írták a dalokat, és szerintem nagy szükség van arra, hogy ebből a korszakból is kapjanak. Mi ezt az örökítést próbáljuk végezni ezzel a csapattal.

A csapathoz tartozik még Nagy Zoltán, aki Zséda és Kasza Tibor gitárosaként lett ismert. Megyaszay István basszusgitáros, a Piramisból jött, szintén zenetanár.

Jövője és folytatása is várható az országjáró zenedének, mely 2020-ban ismét eljuthat Nyíregyházára, sőt túl az országhatárokon.

Energiánk van, támogatás van, olyannyira, hogy a 2020-as év egy kárpát-medencei turnéval fog indulni, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Kásler Miklós miniszter úrtól kaptunk egy kiemelt támogatást.

- nyilatkozta Bodás József.

Erdély, Felvidék, Kárpátalja és a Vajdaság is szerepel a jövő évi tervek között.

A Petróleumlámpa, vagy az eddás Kör, egy LGT sláger, netán Jimi Hendrix és a többiek megkerülhetetlenek még azok fejében is, akik nem éltek a divat idején. Ezért vállalta  a Zenede a missziót matiné és esti program keretében is. Emléket szeretnének állítani a zenei nagyságoknak, hirdetni az élőzene erejét, és népszerűsíteni a hangszertanulást.

Kapcsolódó galéria

Rocklegendák a kulturális központban