hirdetés
Augusztus 25-én rendezik meg a II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált. A rendezvény egyik fő célja, hogy közelebbről is megismerhessük a nagy hagyományokkal rendelkező zsidó kultúrát.
A II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál a hagyományok és a zsidó kulturális identitás ápolásáról szól. Célja, hogy ösztönözze a zsidó származású embereket arra, hogy büszkén vállalják mind zsidó, mind magyar kulturális gyökereiket, és megmutassa, hogyan élhetnek ezek a hagyományok együtt. A tavalyi fesztivál sikere miatt döntöttek úgy a szervezők, hogy idén ismét megrendezik az eseményt.
„Sokan elhaladnak a zsinagóga mellett anélkül, hogy valaha is beléptek volna, nem tudják, hogyan néz ki belülről, és hogy bárki számára látogatható. Most, hogy szélesre tárjuk a kapukat, még többen jönnek majd be szívesen. A programot úgy alakítottuk ki, hogy ne csak a gasztronómiai élményekről szóljon: tárlatvezetést is tartunk. A zsinagóga előtti kis téren Izrael képeit mutatjuk be, nem a jelenlegi háborús helyzetet, hanem azt, ami előtte volt. A zsinagógák világába is bevezetést nyújtunk egy tárlatvezetés keretében, hogy minél többen megismerjenek minket. Nagyon várjuk a fiatalokat, akik kevésbé ismerik a zsidóságot, és reméljük, hogy ezzel is közelebb kerülhetünk egymáshoz”
– mondta el Färber György, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke.
A program részeként kiállítás, zsidó folklórról szóló előadás, interaktív tárlatvezetés és könyvbemutató is várja az érdeklődőket. Az esemény látogatói emellett gasztronómiai utazást tehetnek a kóser konyha világába. Megkóstolhatják a hagyományos kóser ételeket, megismerhetik ezek különleges receptjeit, és betekintést nyerhetnek a gazdag zsidó kulináris kultúrába.
„A rendezvényen bemutatásra kerülnek a zsidó konyha különlegességei, köztük olyan jól ismert fogások, mint a sólet, valamint az izgalmas shakshuka, amely gyakorlatilag a zsidó lecsó különleges változata. Ez utóbbit ezúttal nem a hagyományos cecei paprikából, hanem kaliforniai paprikafélékből készítjük el. A falafel mellett más húsételek is terítékre kerülnek, mindegyik izraeli ízvilág szerint elkészítve. Természetesen nem maradhatnak el a desszertek sem: flódni és Hámán-táska is várja majd az érdeklődőket”
– részletezte Färber György.
A nap további részében számos előadásra kerül sor, amelyeken a zsidó világ vallási és világi szereplői osztják meg tudásukat és tapasztalataikat. Ezek az előadások nem csupán a zsidó kultúra és hagyományok mélyebb megértéséhez járulnak hozzá, hanem lehetőséget nyújtanak a zsidó gondolkodásmód különböző aspektusainak felfedezésére is.