Vasváris búcsú: ballag már a vén diák...

A Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium péntek reggeli ballagási ünnepségén jártunk. Talán ez az iskola nyitotta az idei ballagási szezont. Öt osztály búcsúzott a középiskolás évektől, hogy aztán a hétfőn induló érettségi időszak után folytassák diákéveiket, vagy kilépjenek a nagybetűs életbe.

Ének-zene, dráma, haladó angol, kezdő német és angol, természettudomány, testnevelés, honvéd kadét képzés. Ezek a területek szerepelnek a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium képzési kínálatában. Ebben a sokszínű iskolában nem véletlenül jellemezte ezzel a szóval diákjait még a Ballag már a vén diák előtt a c-sek osztályfőnöke, aki szerint 33 éves pályafutása során egyre nehezebben engedi el diákjait.

„Ez egy nagyon színes kis osztály volt, nyelvi tagozatosok. 38-an kezdtük, 38-an fejezzük be. Színes egyéniségek, akik a nyelv mellett sok mindennel foglalkoztak. Kiemelkedő közösségi munkát végeztek, sportteljesítményekben maradandót alkottak. Eléggé nehéz pillanatok ezek, hiszen egy kicsit búcsúzás is, de nagy-nagy izgalom van bennem”

– nyilatkozta Komoróczy Tamásné. Nehéz pillanatok ezek tanárnak, diáknak egyaránt. Most még ünnepelnek, hétfőn aztán jön a megmérettetés. Remélhetően mindenki úgy gondol vissza a gimnáziumi évekre, hogy jó volt a vasváris család tagjának lenni.

„A négy év alatt a Covid ellenére igazi vasváris diákéveket élhettem át, hiszen a tanáraink próbáltak arra törekedni, hogy minél gyorsabban szocializálódjunk, és kihozni belőlünk a maximumot. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, és számos versenyen vehettem részt. Diákolimpián, országos diákolimpián és az iskolám által rendezett háziversenyeken. Nagyon emlékezetes éveket élhettem át itt. Egy életre szóló barátságokat, kapcsolatokat vihetek innen tovább”

– mesélte az eltelt esztendőkről Vasvári Boglárka. Boglárka a gimnáziumi sportsikerek szerint sportkarrierre készül a Testnevelési Egyetem elvégzése után. A ballagókat a nemzeti zászló és az iskola lobogója vezette le az udvaron rendezett ünnepségre. A szokások szerint búcsúztak a 11. osztályosok a végzősöktől, és vállukra akasztották a ballagók tarisznyáját.

„Azt mondják, hogy a középiskolában szövődnek a legmélyebb kapcsolatok. Itt találhatjuk meg a legjobb barátainkat, az első nagy szerelmet. A sok közös emlék, a jó hangulatban zajló osztálykirándulások, az órák előtti közös félelem a dolgozattól, összehozott titeket. Tanáraitokról se feledkezzetek meg, akiktől, ha az elején kicsit tartottatok is, mára már bizalommal tudtok hozzájuk fordulni. Tőlük biztos alapot kaptatok életetek további szakaszához”

– ezekkel a szavakkal búcsúzott a 11. osztályosok nevében Tóth Petra. Dánielfy Gergely szavaival engedte útjukra a diáktársakat a búcsúzó:

„Mint a madár, fel is száll, repül

tengeren, szép tájakon keresztül.

De neked is most szállnod kell, hát repülj,

csak higgy magadban, s meglátod, sikerül.

 

A vasváris lét elemeit sorolta a ballagó, aki diáktársaival együtt tisztában van azzal, hogy életük nagy elágazásához érkeztek. Ebben minden benne van. Boldogság, siker, lehetőségek, fejlődés és a kudarcok is. Lassan megkezdődik a valós élet.

„Természetesen a cél is nagyon fontos, de talán még ennél is nagyobb jelentőséggel bír az odavezető út. Azok az állomások, elágazások, dombok és völgyek, amik kísérik lépteinket a kitűzött vágyak eléréséig. Valójában minden lépésünk megérkezés. Most mi is ennek a kapujában állunk, viszont időnként a lejtő lankáin is szaladtunk lefelé, de tudtuk, hogy mindig van ott valaki, aki elkap minket. Legyen az egy kedves tanár, szüleink vagy egy barát. Ez az utunk most véget ért. Nagy elágazáshoz érkeztünk”

– mondta Kerekes Dorka a búcsúzó 12.-esek nevében. Az iskola igazgatója a nehéz indulástól a kedd esti szerenádig foglalta keretbe köszöntőjét. Közben értékelte mind az 5 búcsúzó osztály eredményeit, sikereit.

„Az általános iskola utáni váltás minden diák számára szorongást keltő, de 2020-ban, amikor a jelenlévő végzősök megkezdték tanulmányaikat, a szokásosnál is nagyobb volt az aggodalom. A világjárvány miatt alig két hónapig ismerkedhettetek az osztálytársakkal, tanárokkal, diákélettel. Novemberben bezártak az iskolák, és nemcsak az online oktatás kihívásaival kellett megbirkóznotok, hanem az osztályközösségek kialakítását segítő programokról, rendezvényekről is le kellett mondani”

– fogalmazott köszöntőjében az iskola igazgatója, Pásku Judit. A Vasvári gimnázium után sorra jöttek újabb iskolák ünnepségei – és következnek is –, hogy a hétfői új rendszerű írásbeli érettségi előtt még nagyot szusszanjanak diákjaik. A jó eredményekkel megalapozhatják a továbbtanulás lehetőségét 2024 szeptemberétől.

Kapcsolódó galéria

Ballagás a Vasvári Pál Gimnáziumban