Védjegy a pékárukra

 A Magyar Pékszövetség a Parlamentben már bemutatta az idei Szent István napi kenyeret, amely hagyományos, hosszú kovászos érleléssel készült. A kenyéren már rajta van a Magyar Pékség Védjegy, amelyet kizárólag a pékszövetség tagjai, a magyar telephellyel rendelkező üzemek  használhatnak termékeiken. Szeretnék elérni azt is, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata.

MAGYAR KENYERET MAGYAR PÉKSÉGBŐL

Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség alelnöke elmondta, a védjeggyel a vásárlókat szeretnék tájékoztatni arról, hogy az ezzel rendelkező üzem vagy üzlet magyar tulajdonú pékség, egészséges, az előírásoknak megfelelő magyar alapanyagot használnak, és a termékeket magyar emberek készítik. A vásárlással pedig a magyar sütőipari vállalkozásokat segítik.

MEGVAN AZ ÚJ KENYÉRNEK VALÓ BÚZATERMÉS

A Magyar Pékszövetség értékelte az idei mintegy 5,2 millió tonnás búzatermést is. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd. Miután az aratás két részletben zajlott, az eső után betakarított gabona már rosszabb minőségű lett. Így az országban 30 százalék étkezési búza, és 70 százalék takarmánybúza termett. A pék szakma aktualitása, az is, hogy a 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg közel 3 ezer szakember hiányzik. A pékszövetség szerint ezt a képzés mellett a pékek munkakörülményeinek javításával, és béremeléssel lehetne orvosolni.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)