„Védőnők az egészséges, boldog családokért” – Magyar Védőnők Napja
Fotó: Szarka Lajos

Ünnepségen köszöntötték a Nyíregyházán szolgálatot teljesítő területi és iskolai védőnőket, akik nemcsak a gyerekekért, hanem az egész családért vállalják az áldozatos hétköznapokat. Mindennapi munkájuk mellett közreműködnek a szűrési programokban, a védőnőjelöltek gyakorlati oktatásában, de maguk is folyamatosan részt vesznek szakmai képzéseken. A 60-nál is több nyíregyházi szakember egy része július 1-től az önkormányzati Alapellátási Igazgatóság helyett kórházi, állami alkalmazott lesz.

 

Jó 100 éves múltja van a Magyar Védőnői Szolgálatnak, mely 2015-ben bekerült a hungarikumok közé, hiszen a hazai hálózat egyedülálló a világban. A várandósságtól gyakorlatilag az ember élete végéig tartó figyelemmel és gondoskodással kíséri a védőnő a családokat. Ezt az önfeláldozó és áldozatos munkát köszönték meg a Magyar Védőnők Napján a Városháza Krúdy termében.    

„A Védőnők Egyesületének mottója híven tükrözi elhivatottságukat. Ezt én most kölcsönveszem: „Védőnők az egészséges, boldog családokért!” Azt gondolom, ezt a hivatást ettől egyszerűbben, szebben és tömörebben nem lehetett volna összefoglalni. A védőnői ellátás területi-iskolai-ifjúsági-kórházi, valamint családvédelmi szolgálat keretében valósítja meg feladatait. Együttműködve a megelőző, gyógyító, oktatási és szociális ágazat szakembereivel. Itt is azzal találkozunk, hogy ez egy igazi csapatmunka, amelynek az első vonalában Önök vannak, ezért fontos az Önök szerepe” így szólt köszöntőjében Jászai Menyhért alpolgármester.

Az alpolgármester utalt a Stefánia belga hercegnő védnökségével, majd a Zöldkereszt idején működő védőnői szolgálatra, mely napjainkra számtalan területen kiteljesedett.

Ma már nincsenek hazánkban rettegett fertőző gyermekbetegségek. 6 ezrelék alá esett a csecsemőhalálozás. Ez eléri a legfejlettebb országok szintjét. Köszönhetjük többek között a védőnők kiváló szakmai teljesítményének – kezdte köszöntőjét a Népegészségügyi Főosztály osztályvezetője.

„A védőnők részt vesznek a daganatos megbetegedések korai felismerésében is. A védőnői ellátás mindig is képes volt a társadalmi, a népegészségügyi kihívásokra reagálni. Ha kellett, TBC-s beteget látogatott, ha kellett, himlő elleni védőoltást adott, ha kellett, szervezte a Covid elleni védőoltásokat, ha kellett, ellátta a menekült gyerekeket, ha kellett, szervezte és végezte a lakossági szűréseket” fogalmazott Balázs Ildikó, a Sz-Sz-B Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője.

Napjainkban is nagy változás előtt áll a védőnői szolgálat – folytatta Balázsi Ildikó. Az eddig jellemzően az önkormányzatok által működtetett 176 szolgáltató helyett július 1-től egy szolgáltató lesz, a vármegyei irányító intézmény, a vármegyei oktatókórház.

„A jövőben új világ tárul elétek, a változás adta új lehetőségekkel. Általában minden újtól fél az ember, ez természetes. Azt is tudom, hogy nagyon hamar képesek lesztek alkalmazkodni az új körülményekhez, helyzetekhez, személyekhez. Ma itt nem csupán az intézmény mindenkori vezetői, kollégái, hanem minden általatok ellátott nyíregyházi nevében mondok köszönetet az intézményünk kötelékében végzett áldozatos munkátokért” – mondta a jókívánságok előtt Hornyák Attiláné, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatási szakértője.

És az ünnepen jöjjön egy ünnepelt, aki 8–900 gyerek életét, egészségét vigyázza a nagykorúság kezdetéig. Pontosan tudja, látja, milyen egészségügyi problémákkal küzd a mai diákság. 

„A szemészeti és a mozgásszervi elváltozások kiemelkedő szinten vannak, az allergiás elváltozások is, illetve az utóbbi időben megjelentek a pszichés problémák. A gyerekek sokszor a bánatukat, az otthoni problémákat maguk ellen fordítják, karcolják magukat. Ezekben a dolgokban nehéz tanácsot adni, mert az otthoni problémákon nehéz segíteni, mégis próbálunk fellépni a lehetőségeinkhez képest” – nyilatkozta Drotárné Koczka Erika iskolavédőnő.

A védőnő a szociális segítőkkel együtt irányítja a segítségre szoruló gyerekeket, diákokat szakemberhez, akár a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaihoz. Az ünnepelteket Heckman Erzsébet zenés műsora szórakoztatta, majd Magyar Zita fazekas népi iparművész, jelentést hordozó kerámiáját adták át a városban dolgozó védőnőknek, ezzel köszönték meg áldozatos munkájukat.

Kapcsolódó galéria

Védőnők Napja 2023