Végzősök – Közel 2000 középiskolás diák neve került bele a Ballagók Kapcsos Könyvébe
Fotó: Szarka Lajos

2000 középiskolás diák neve került bele a Ballagók Kapcsos Könyvébe szerda reggel a Városházán. A végzősök számára a középiskola vége egy fordulópont. A városvezetés sok sikert kíván nekik az érettségihez, további tanulmányaikhoz, biztatva őket, hogy hosszabb távon is számoljanak az érdekükben munkahelyet teremtő Nyíregyházával, hiszen szülővárosuk mindig visszavárja őket.

 

Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte a jelenlévő osztályok képviselőit a Krúdy teremben, akik idén bejegyezték az osztálynévsort a kapcsos könyvbe. A könyv 260 oldal A/2 méretű, antikolt merített papírokkal, rézveretes sarkokkal és rézcsattal díszített fedőlappal, sötétbarna bőrkötésben. Azok a diákok, akiknek a neve bekerül a könyvbe, megerősítik Nyíregyházával a szimbolikus kapcsolatukat, emlék ez nekik, és a városnak is.

„A ballagó diákok számára ez egy kapcsolatot jelent a város és közöttük. Ez egyfajta paktum, mely arról szól, hogy a város visszavárja őket, ide tartoznak Nyíregyházára” mondta Takács Zsófia diákpolgármester.

Nyíregyháza visszavár!

A diákok számára a középiskola vége egy fordulópont az életükben. Így fogalmazott az alpolgármester az eseményen. Beszédében elhangzott, hogy azt kívánja a fiataloknak, menjenek, tanuljanak, akár itt, akár máshol, szerezzenek diplomát, vagy szakmát. De ne feledjék, hogy Nyíregyháza mindig hazavárja őket, a város igyekszik olyan életkörülményeket teremteni számukra, mely során a szülővárosukban is megtalálhatják a számításaikat.

„Ami a visszavárást és a hazavárást illeti, ennek a legfontosabb alapja, olyan minőségi munkahelyek Nyíregyházán, melyre érdemes visszajönni azoknak a gyerekeknek, akik tanulnak. Ez nem csak egy egyoldalú passzív várakozás, így nem fognak visszajönni. Hiszen elmennek, magasan kvalifikált, képzett szakemberek lesznek, bármilyen szakterületén az életnek. Az alapfeltétele annak, hogy visszajöjjenek: hogy legyen munkahely! A másik, olyan életkörülményeket teremteni Nyíregyházán, a 21. században megfelelő, a fiatalok igényét kielégíti: tehát egy pezsgő, modern várost építünk, ahol jók az életkörülmények. Ehhez még olyan támogatást is adunk, mint az ösztöndíjprogramok, első lakáshoz jutó támogatás, és a többi intézkedést, mely azt szorgalmazza, hogy segítsük is ezt, anélkül, hogy csak várnánk. Így kompletten ez a hazaváró program, melyet Nyíregyháza igyekszik megvalósítani” – emelte ki Jászai Menyhért alpolgármester.

Közel 2000 ballagó diák neve került bele idén a kapcsos könyvbe. Ez már a második példány, az önkormányzat 2015-ben készítette, miután az első betelt, a Városházán egész évben meg lehet tekinteni.

Kapcsolódó galéria

Ballagók Kapcsos Könyve 2023