Vendégségben a lengyel dal fővárosában

A Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Sto-Lat – Lengyel-Magyar Baráti Társaság 44 fős csapata a „Wspólnota Polska” Egyesület opolei szervezetének meghívására pünkösdkor látogatott Opoléba, ahol egymást érték a számunkra szervezett koncertek és előadások: hallgattunk szenzációs sziléziai népzenekart és puszynai asszonykórust, ifjú poptehetséget és érett hangú sanzonénekesnőt. Olykor pedig közösen is énekeltünk és táncot tanultunk! Nem mellékesen a Lengyel Dalárdának a második CD-je a napokban jelenik meg.

Jutott időnk városnézésre is, és megállapíthattuk, hogy Opolét méltán nevezik Szilézia Rómájának. Vöröstéglás katedrálisa, számos barokk temploma, olaszos városháza, velencei hangulatú folyópartja és este a különböző váltakozó színekkel kivilágított zenélő, vízsugarakat magasba lövellő szökőkútja igazán nagy élményt nyújt. Kirándultunk is a Piast hercegek ősi fészkébe, Brzeg városába és a középkori templomáról híres Krzyzowicébe, ahol a Szovjetunióból a II. világháború végén idetelepített ukrajnai lengyelekkel, s azok leszármazottaival is találkozhattunk. Az ottani ebéden megkóstolhattuk hagyományos ételeiket is, mint a sziléziai gombócot és a pjerogi ruszkit.

Hazafelé pedig – a számunkra oly kedves – Zakopanéban álltunk meg, és ott már a következő őszi kirándulást tervezgettük.

Bárkányi Wieslawa