Verbunk Napja – Öt helyszínen egyszerre tartják meg a három éve indult rendezvényt
Fotó: Szarka Lajos

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Verbunk Napját, mely tovább bővíti Nyíregyháza hagyománnyá formálódó eseményeit. A táncstílust népszerűsítő rendezvényt szeptember 28-án tartják a Sóstói Múzeumfaluban, ahol közös táncok és bemutatók mellett kísérőprogramokkal várják majd a látogatókat.

Táncra perdül mindenki

Közös táncok, népi zene és népi viseleti bemutatók mellett tudhatják meg az érdeklődők, milyen is az igazi verbunk. Az idén 50 éves Nyírség Táncegyüttes – mely gőzerővel készül novemberi jubileumi gálájára – nagyban segíti a Verbunk nap szervezését. Az együttes vezetőjétől, Demarcsek Györgytől megtudtuk: a rendezvény több helyszínen zajlik majd egyszerre, és mind megmutatja saját verbunk változatát.

A Verbunk Napját a Hagyományok Háza nemzeti intézményünk kezdeményezésére rendezzük meg az ország különböző helyszínein. A Hagyományok Háza néhány évvel ezelőtt úgy határozott, hogy Erdélyben, Felvidéken és Magyarországon is legyen néhány olyan helyszín, ahol megőrizhetik ezzel a rendezvénnyel a verbunk hagyományát. Így idén az eseményt a székely verbunk egyik otthonában, Sepsiszentgyörgyön, Felvidéken Komáromban, Magyarországon pedig három helyen tartják majd. A Hagyományok Házában, a nyugati részen Kónyon, illetve Nyíregyházán, ahol a szatmári, nyírségi, rétközi és tirpák hagyományokat őrizzük. A rendezvényre meghívtunk környékbeli együtteseket is, akik a kötetlenebb szerkezetű, szabadon improvizálható verbunkokat fogják bemutatni – részletezte az elnök.

Idén 8 együttes vesz majd részt a rendezvényen: jelen lesz többek között a Szabolcs Néptáncegyüttes Perdülő Ifjúsági Csoportja, a Szatmár Néptáncegyüttes, a fellépőket pedig a Szikes zenekar fogja majd kísérni egész délután. Az esemény 14 órakor veszi kezdetét a faluközpontban, ahol az együttesek bemutatják saját tájegységük táncait, majd ezután tudhatják meg a vendégek, mi is az a verbunk.

Egyedi értékek

A különféle népi táncok mellett esti szabad bál is lesz, valamint a Múzeumfalu munkatársai is hozzájárulnak a programokhoz.

Fontos számunkra, hogy amíg a néptáncot csodálják és a jó zenét hallgatják az érdeklődők, ismereteket is átadhassunk nekik. A rendezvényen látogathatóak lesznek az állandó és időszaki kiállításaink, melyekből van bőven, ugyanis minden évben gyarapszunk kettővel, hárommal. Továbbá betekintést nyerhetnek vendégeink élő portáinkba, ahol a nagymosástól kezdve a gyógytea kóstoláson át megtapasztalhatják a népi játszóudvarainkban található régi korok játékait, ízeit is. Valamint kemencében sült finomságokkal is várunk mindenkit. Talán azt a legfontosabb kiemelni, hogy az esemény ideje alatt fél áron lehet majd kiváltani a jegyeket a Múzeumfaluba, illetve az esti szabad bál idejére, 17:30-tól teljesen ingyenes lesz a belépés – ismertette Balogné Szűcs Zsuzsanna, a Múzeumfalu igazgatója.
A Múzeumfalu számos hasonló rendezvénynek ad otthont, a táncosok mindig aktív résztvevőik ezeknek a programoknak. Az igazgató szerint, fontos, hogy egy ilyen autentikus helyen kapjanak helyet a néptánchoz köthető rendezvények, mely kijelentéshez dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is csatlakozott, valamint azt is hozzátette: fontos, hogy legyenek olyan együttesek, melyek ápolják a magyar népi táncok hagyományait.

Az ilyen napok szervezése mellett, ahhoz, hogy a magyar néptáncnak megmaradjon a folytonossága, mindenképpen fontos, hogy legyenek olyan együttesek, melyek ezeket ápolják. Nyíregyháza ebben elég erős, hazai szinten is, hiszen itt van négy-öt olyan táncegyüttes is, mely ezt hosszú évtizedek óta csinálja, rengeteg fiatal került ki a kezeik közül. Van ebben egy olyan erő, mely megmutatja: Nyíregyházán a néptáncnak egy igen kiemelkedő jelensége és képviselete van – mondta az alpolgármester, s hangsúlyozta: a néptánc azért is fontos, mert az anyanyelvünkhöz hasonlóan megőrzi hazánk egyedi értékeit, és hagyományaink részét képezi. A szervezők és a város vezetése is remélik, hogy sokan érkeznek majd Verbunk Napjára, és azt is, hogy a következő években is megmarad ez a rendezvény.

Kapcsolódó galéria

Verbunk napja 2024 beharangozó