Verbunk Napja – Több helyen is tánccal ünnepelték a hagyományos néptáncot
Fotó: Trifonov Éva

Egyszerre öt helyen ünnepelték a Verbunk Napját szeptember 28-án. A néptáncokat népszerűsítő napot, akárcsak az elmúlt években, idén is megrendezték Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. A hagyománnyá vált rendezvényen 8 együttes tanította a látogatóknak a tánc különböző változatait.

Korábban is érte már eső Verbunk Napját

Az esős idő sem vette el a kedvét az együtteseknek és a néptáncot kedvelőknek, ezúttal is megtartották Verbunk Napját a Sóstói Múzeumfaluban. A hagyománnyá vált esemény szeptember 28-án zajlott egyszerre öt helyen, Sepsiszentgyörgyön, Komáromban, Kónyon, a Hagyományok Házában Budapesten és Nyíregyházán. Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője elmondta: az előző években is hasonló volt az időjárás.

Ez a negyedik Verbunk Napja, az első alkalommal, a Covid idején nagyon jó idő volt. A másodikon esett az eső, akkor a csűrben oldottuk meg úgy, hogy előtte volt egy sátor felállítva, a nézők itt ültek, kicsit a nyakukba csorgott a víz, a tánc pedig bent folyt. A harmadik alkalommal, tavaly megint jó idő volt, fantasztikus volt a hangulat. S most, a negyedik Verbunk Napján ismét nem kegyelmezett nekünk az időjárás. Azonban megint megoldottuk, mert ugyan ezúttal nem a csűrben vagyunk, hanem a nagyhalászi Deszka Magtárban – ahol oszlopok is vannak –, de ettől függetlenül csodálatos a hangulat. A táncosok igyekeznek mindent megoldani, néha van egy kis téglapor, de azt is kiküszöböljük, majd egy kis szellőztetés után folytatjuk a táncokat – mondta a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

Közös tánc a szabad bálon

A programra főként az idősebb korosztály, a múzeumfalu állandó látogatói, valamint a fellépők családtagjai, szülei érkeztek. Idén 8 táncegyüttes kapott meghívást, hogy közösen járhassák el a verbunk különböző formáit a vendégekkel. A Debreceni Népi Együttes is részt vett a rendezvényen, elsőként csárdást tanítottak, majd bemutatták a hajdúsági verbunkot is. A nap fénypontja, a szabad bál késő délután kezdődött.

Az utolsó esemény, egy közös nagy verbunk és csárdás lesz. Ez egy szabad bál, ahol a táncosok és a közönség is szabadon rendelhet zenét. Olyan tájegységek muzsikáját fogja játszani a Szikes zenekar, mely az egész délutánt kíséri, amilyet rendelnek tőle – egészítette ki gondolatait Demarcsek György.

A rendezvényen minden úgy zajlott, ahogyan azt eltervezték, viszont idén elmaradt a tánc a nagyszínpadon, az oda szervezett programok is a magtárban voltak. Demarcsek György a Verbunk Napja után az idén 50 éves Nyírség Táncegyüttessel tovább dolgozik majd, hiszen novemberben tartják jubileumi gálájukat, melyre már javában zajlik a felkészülés.

Kapcsolódó galéria

Verbunk napja 2024