Versenyben a helyszínelők – Tíz csapat vett részt a megyei döntőn

10 csapat részvételével rendezték Nyíregyházán a IX. Megyei Közlekedési Balesethelyszínelő Verseny megyei döntőjét. A győztesek  Hajdúszoboszlón szerepelnek majd a hónap végén az országos szakmai versenyen.

Felmenő rendszerben zajlik évente a balesethelyszínelők országos versenye. A területi vetélkedőre valamennyi rendőrkapitányságról, illetve a megyei közlekedés rendészeti szervtől érkezett összesen 10 csapat, 2-2 nevezővel és egy kísérővel.

Tarapcsák Gábor, a Záhonyi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője elmondta:

Itt baleseti helyszínek lesznek rekonstruálva. A helyszínelőknek meg kell mutatni a tudásukat, hogyan tudják a hétköznapokban lereagálni ezeket a helyzeteket. Teszt-lapozás, a KRESZ ismerete, valamint az ORFK utasításnak az ismerete.

A statisztikák szerint csökkenő tendenciát mutat a közúti balesetek száma, bár a tragikusan végződő esetek sajnos stabilak maradtak az elmúlt esztendőkben. Ember kell az ilyen feladathoz – mondták a rendőrök - , aki nem bírja, hamarosan távozik a rendőrség kötelékéből.

A szakemberek élethez alkalmazkodó napi felkészülésének is egyik lehetősége a verseny. Nemcsak a számonkérés, de az új szituációk is segítséget adnak munkájukhoz. Korábban például a teherautók regisztrációs rendszere, újabban pedig a drón-balesetek adnak váratlan feladatot a helyszínelőknek.

Ez a verseny arra kíváncsi, hogy ki az a két legjobb megyei baleseti helyszínelő, akik elméleti, illetve gyakorlati tudásuk szerint a kiválóságát jelentik a megyének. Az elméleti versenyszámokban közlekedésrendészeti helyzeteket vázolunk fel, illetve tesztlapokat kell kitölteniük. A gyakorlati versenyszámok között pedig éles helyzeteket vázolunk fel, hogyan helyszínelnek egy baleset során, hogyan gondolják át magát a tevékenységet.

– emelte ki Dr. Vajtó Levente.

Ezek után következik az ügyességi versenyszám, vagyis rendőrautó vezetése. Tudást és gyorsaságot is mértek a versenyben. A hírek szerint a rendőrök kedvelik az efféle vetélkedőket, hiszen már maga az is elismerés, hogy a megye legjobbjai között indulhatnak.

A rendezvényt meglátogatták az Abigél Rendészeti Szakiskolájának végzős diákjai is.