Versenyképes Járások Program – Garantált fejlesztési forrásokkal segít a kormány
Fotók: Szarka Lajos

2025-től minden magyar járás garantált éves fejlesztési forrásban részesül a Versenyképes Járások Program keretében – az eddig ismerhető részletekről tartott előadást a vármegye polgármestereinek Dukai Miklós önkormányzati államtitkár Nyíregyházán. A program az iparűzési adó 2025. évi többletéből gazdálkodna, amely várhatóan 100–120 milliárd forint lesz, ebből 65 milliárd forintot fordítanak majd a program finanszírozására.

Az október elsején indult új önkormányzati ciklusban először találkoztak a vármegye településeinek polgármesterei és a főispán hivatalos rendezvényen, így Román István gratulált a megválasztott és jelenlévő településvezetőknek csütörtök délután.

Az elmúlt két hétben lezajlottak azok az átadás-átvételi procedúrák, amelynek le kellett zajlani, és mindenütt rendben véghez is mentek. 2019-ben a vármegyében 51 helyen változott a polgármesternek a személye, 2024-ben ez 54 helyen történt meg, tehát hasonló mértékben történtek változások a két választás során. A leköszönő polgármesterek egy része nem mérette meg magát, hanem nyugdíjba ment. Elmondhatjuk, hogy egy nagyon stabil, megbízható, a lakosság által támogatott és elfogadott polgármesteri kar van a vármegyében”

– mondta köszöntőjében a főispán.

Versenyképes Járások Program

A találkozás apropója a néhány nappal ezelőtt bejelentett Versenyképes Járások Program ismertetése volt. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár tájékoztatójában kiemelte, a program még a tervezési, előkészítési fázisában tart, célja pedig, hogy a különböző forrásokkal ne csak egy-egy település fejlődését tudja támogatni a kormány, hanem a környező térséget is.

Ha igazán sikeresek és versenyképesek akarunk lenni, akkor együttműködés nélkül, összefogás és közös gondolkodás nélkül semmilyen nehéz témát, semmilyen fejlesztési kérdést, semmilyen működési kérdést nem fogunk tudni megoldani”

– hangsúlyozta az államtitkár.

A polgármesterektől így térségi szemléletet vár a kormány. Ennek oka, hogy a meglévő hátrányokat és hiányosságokat a korábban meghirdetett programokkal sem tudták mindenhol felszámolni, ezért van szükség az összefogásra – tette hozzá Dukai Miklós. 2013-ban a legtöbb járás az uniós fejlettségi átlag 75 százaléka alatt volt, 2022-re pedig nem sokat változtak ezek az arányok.

Vegyes képet mutatnak az önkormányzatok

Az ország önkormányzatai jövedelmi helyzet tekintetében elég vegyes képet mutatnak, erre alapozva indítják majd az új programot.

Ha a 3200 önkormányzatot nézem, akkor azt lehet mondani, hogy háromszáz, de ha nagyon megengedő vagyok, akkor négyszáz olyan önkormányzat van Magyarországon, akinél értelmezhető mennyiségű iparűzési adó keletkezik meg. Egy másik számmal kifejezve, ezeknél az önkormányzatoknál keletkezik meg az iparűzési adó 80–90 százaléka, tehát ennél a durván háromszáznál, a maradék 2900-nál pedig a fennmaradó körülbelül 10–15, jó esetben 30 százalék. Van a rendszerben egy kiegyenlíthetetlenség és egyenlőtlenség”

– mondta Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A kormány jelenleg is kiegészítő forrásokat biztosít a települések egy részének a kötelező feladatok ellátásához is. Azok az önkormányzatok pedig, akik jobb bevételi helyzetben vannak, a szolidaritás rendszerén keresztül támogatják már most is a többieket.

A 2025. évi többletből gazdálkodnak

A Versenyképes Járások Program támogatásainak is az alapja a szolidaritási hozzájárulásnak egy része lenne, mégpedig abból a kiindulásból, hogy 2024-hez képest 2025-ben tervezett iparűzési adó növekmény egy részét csatornázná a kormány be ebbe a programba. A Pénzügyminisztérium számolja ki ezt a prognosztizált összeget, ezek alapján jövőre, a teljes önkormányzati szektor tekintetében 100–120 milliárd forintnyi iparűzési adó többlet jöhet be az idei évhez képest. Ebből a növekményből 65 milliárd forint lenne az az összeg, amit a Versenyképes Járások Programba beletervezne a kormány”

– hangsúlyozta az államtitkár nyíregyházi tájékoztatóján.

Eltérő összegű támogatások

Az előzetes számítások szerint a Nyíregyházi járás az 500 és 1000 millió forint közötti támogatási körbe tartozhat majd, ettől többet, 1000 millió forint fölötti összeget kaphat majd például a Debreceni, a Székesfehérvári, a Miskolci és a Szegedi járás. Ennek oka, hogy ahol az iparűzési adó többletek keletkeznek, azokat a bevételeket ott forgassák vissza és ott váljanak pályázhatóvá a források – hangsúlyozta az államtitkár. Dukai Miklós kiemelte, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Magyar Falu Program továbbra is segíteni fogja a településeket önállóan is, a Versenyképes Járások Programban pályázható források azonban összefogást és közös gondolkodást igényelnek a jövőben. A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne, és 33 olyan járás van, ami 250 millió forint feletti többlettel rendelkezik majd 2025-ben.

Kapcsolódó galéria

Versenyképes Járások Program 2024