Veszélyes fa- és műanyag játékok

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 51-féle műanyag játékot, köztük játékbabát, fürdőjátékot, műanyag állatfigurát, illetve 32-féle fajátékot vizsgált meg. A kémiai vizsgálatokra a hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában, a mechanikai vizsgálatokra az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumban került sor.

 

TILTOTT LÁGYÍTÓSZERT TARTALMAZOTT A MŰANYAG

 

A vizsgált 51-féle műanyag játék közül 21-félében találtak tiltott lágyítószert a szakemberek. Ha a kisgyermek a szájába veszi ezeket a játékokat, akkor ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak, és a szervezetbe juthatnak. Mindemellett a színezett fajátékok festékében előfordulhatnak különböző nehézfémek, például ólom, kadmium vagy króm, amelyek a gyermek szervezetébe jutva szintén károsak lehetnek. 21-féle festett fajáték nehézfémtartalmát vizsgálták, ezek közül valamennyi megfelelt az előírt határértékeknek.

 

EGYES JÁTÉKOK FULLADÁST OKOZHATNAK

 

Mivel a 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek és ha azokat a kicsik lenyelik vagy belélegzik, fulladást okozhatnak, nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. Ezért a hatóság mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot. A hatóság ellenőrizte, hogy a ragasztott fajátékok ragasztója elenged-e víz hatására, és leesnek-e a ragasztott kis darabok, vagy például, hogy különböző fizikai erő hatására leválnak-e kis részek, amikhez így hozzáférhetnek a gyerekek. A 17-féle fajátékból 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek.

Hogy a vásárlók ne találkozhassanak a boltokban a veszélyes játékokkal, a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette.

F. A.

A vizsgált (köztük a veszélyes) játékok listája itt található:

Fajátékok: http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_fajatekok_2016.pdf
Műanyag játékok: http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_muanyagjatekok_2016.pdf
A vizsgálatról készült videó itt található:
Fajátékok: https://youtu.be/VLreccvnWkA
Műanyag játékok: https://youtu.be/6-H3_CbXGsc