VIDOR – Delhusa Gjon és egy indiai formáció zárta a 9 napos fesztivált
Fotó: Trifonov Éva

20 helyszínen több mint 120 izgalmas produkciót láthatott a nyíregyházi és nem nyíregyházi nagyérdemű a 23. VIDOR Fesztiválon. A színházi programokon kívül irodalmi estek, koncertek, mutatványosok, artisták tették felejthetetlenné augusztus utolsó hetét. A zárónapon, a Kossuth téren Delhusa Gjon koncertezett, majd a Dhoad Gypsies of Rajasthan kalauzolta el Indiába a közönséget hagyományos viseletbe öltözött táncosokkal, zenészekkel és egy tűznyelővel.

A VIDOR Fesztivál utolsó napján, a Kossuth téri nagyszínpadon lépett fel Delhusa Gjon, aki a balkáni mediterrán zene hazai nagykövete. Az albán származású magyar énekes, zeneszerző és dalszövegíró idén ünnepli pályafutásának 50. évfordulóját, és az Artisjusnál már 417 dala van bejegyezve. A koncert előtti interjúban az előadóművész elmondta, hogy különösen szereti Nyíregyházát és a helyi közönséget, hiszen sok emlék köti őt a városhoz.

„Nyíregyháza mélyen az emlékeimben él, hiszen itt töltöttem a legtöbb időt, nappal és éjszaka is kószáltunk a városban. A helyi színészekkel nagyon jó kapcsolatot ápoltunk. Akkor még fiatal voltam, mindössze 18 éves, de már akkor is együtt kellett mennem az éjszakai bulikba, bárokba. Itt találkoztunk Szécsi Palival is. Nagyon sok előadó haknizott ezen a környéken, mert nagy volt a felvevőpiac, talán ezért is jöttek ide annyian. Többször laktam itt, emlékszem a hotel ablakára és az erkélyre, ahol a lányok sorakoztak autogramért. Nem ma volt ez, de abban az időben hasonlóan népszerű voltam, mint ma Azariah – mindenki látni és hallani akart” – mesélte el Delhusa Gjon.

Fél kilenctől az indiai kultúra jelent meg a színpadon, megérkezett a Dhoad Gypsies of Rajasthan, bódító és kifinomult zenével, mely a cigány világ gyökereiből merít. Először jártak Nyíregyházán, de nagyon izgatottak voltak a koncert miatt. Rahis Bharti 24 éve alapította a formációt, azóta már többek között Erzsébet királynő előtt is felléptek.

„Mivel az egész életem az indiai kultúráról szól, a Rajasthani zenét igyekszem a világ minden tájára elvinni, az elmúlt 24 évben több mint 117 országban jártunk. Amikor megkaptuk a meghívást a VIDOR Fesztiválra, az egy fontos pillanat volt, mert ebben a régióban még sosem voltunk. Ez az első alkalom, hogy meghívtak ide minket, hogy megmutassuk Rajasthan gyönyörű zenei és tánckultúráját” – mondta el Rahis Bharti.

A VIDOR Fesztivál 9 napján valóban a vidámságé volt a főszerep. Az ingyenes koncertek sokakat megmozgattak, a Kossuth tér szinte minden este megtelt látogatókkal. A Dhoad Gypsies of Rajasthan utolsó koncertje jó lezárását jelentette a fesztiválnak, mely középpontjában idén a világzene állt.

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - 9. nap