VIDOR Fesztivál: vissza a gyökerekhez! Több lett a világzene, ám a populáris műfaj kedvelőinek is kedveznek!

Augusztus 23-án, pénteken már 23. alkalommal veszi kezdetét az év legvidámabb hete, a VIDOR Fesztivál. A színházi programkínálat mellett a szervezők idén is gondoskodtak a zenei kavalkádról, a 2024-es évben nagy hangsúlyt kap a világzene, magyar és külföldi előadóktól kaphatunk ízelítőt egyes kultúrák dallamaiból. Emellett többek között Geszti Péter, a Nox, Delhusa Gjon, valamint Gáspár Laci is koncertezik a Kossuth téren.

Húsz helyszín, százhúsz izgalmas produkció, forgatag, artisták, élő szobrok és sok egyéb program várja a VIDOR Fesztiválra érkezőket jövő péntektől, a szervezők erről hétfőn, a városháza földszintjén található Continent Wine & Coffee teraszán sajtótájékoztatón számoltak be. A vidámság és derű országos seregszemléjének idén is számos támogatója van, és a főszponzor szerint kultúrát támogatni mindig hosszú távú befektetés.

„Mi, az egész Master-Good vállalatcsoport munkavállalóiért felelősek vagyunk és azon  túl a helyik jókedvéért is; a 3500 munkavállalóból több mint 3000 itt él ebben a megyében, de ha még hozzáveszem a Hajdú-Bihar megyei meg a Bodrog-közi munkatársainkat is, akkor egy jelentős része ide kötődik. Tehát a nyíregyházi VIDOR Fesztivál nem csak Nyíregyházáé – nyilván emblematikus helyszín, mivel itt történnek az események”

 – emelte ki Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa.

A nagy múltú VIDOR Fesztivál országszerte komoly visszhanggal bír, a neves fellépők szívesen jönnek Nyíregyházára koncertezni, így a kilencnapos esemény a térség számára turisztikai értékekkel is rendelkezik.

„A VIDOR-t már szinte az egész országban ismerik, megy is a reklámja évek óta, Budapestről meg nagyon sok helyről megfordulnak az emberek. Vannak olyanok, nem is kis számban, akik ekkorra időzítik a nyaralásukat, akár egy hosszú hétvégét is, amikor a VIDOR Fesztivál folyik nálunk, ilyenkor a szálláshelyek már most 100%-ban lefoglaltak” 

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Idén a világzenei kínálat a megszokottnál is színesebb lesz, érkezik többek között egy zöld-foki-szigeteki együttes, a Tabanka, akik pop-, jazz-elemeket keverik a hagyományos zenéjükben, valamint a Stefania Allstars latin-amerikai szólistákból álló zenekar salsa, chachacha és egyéb tánczenével, vagy a Dhoad Gypsies of Rajasthan, akik az indiai zenét táncosokkal és tűznyelőkkel teszik izgalmasabbá.

„Az elmúlt években a közönségünknek egy része jelezte, hogy szeretnének több világzenét látni, és kicsit úgy éreztem én is, hogy tartsunk egy olyan évet, amikor teszteljük a közönséget, mert amióta elvittem egy picit abba az irányba a fesztivált, hogy populárisabbak a fellépők, hihetetlenül megnőtt a nézettsége a fesztiválnak, tehát korábban elképzelhetetlen volt, hogy  egyetlen estén tízezer körüli nézőszám legyen. És most nagyon kíváncsi vagyok, hogy a világzene vajon megmozgat-e ennyi embert, érdemes-e visszanyúlni a gyökerekhez, vagy a következő fesztiválon tartsuk azt az irányt, amelyik irányba elindultunk. Tehát kicsit kísérletezünk is, kicsit az anyagi okok is közrejátszottak, a magyar fellépők díjai kétszeresére, háromszorosára emelkedtek, tehát nehezebb is volt összerakni a költségvetésünket. De összességében én azt érzem, hogy a világzenének és a hazai előadóknak az aránya így teljesen ideális” 


– erősítette meg Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

A világzenei produkciók mellett többek között Geszti Péter, a Nox, Delhusa Gjon, A Grund, a Kozmix, valamint Gáspár Laci is koncertezik a Kossuth téren, a VIDOR Kertben pedig idén első alkalommal lép fel Rakonczai Imre. A közönség hallhat majd nyíregyházi zenekarokat is, a Tibi a Hegyről a nagyszínpadon kezdi meg a Sunshine FM születésnapi buliját, de a színház művészei, például a Három Tenor is szórakoztatni fogja az érdeklődőket. Újdonságként Kincskereső városjáró játék indul, melyre 3-4 fős csapatok jelentkezését várják, illetve a zárónapon Cosplay találkozót és versenyt is rendeznek. A részletes programokról az ingyenes műsorfüzetből vagy a  www.vidor.eu  oldalról lehet tájékozódni, a színházi versenyprogramról a Nyíregyházi Televízió keddi híradójában adunk bővebb tájékoztatást.
 

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - már nyilvános a teljes program