VIDOR Fesztivál – Nyíregyházán is előadták az EDDA musicalt
Fotó: Trifonov Éva

Sikerrel zárult a VIDOR Fesztivál negyedik napján az EDDA musical, mely a névadó zenekar alakulásának 50. évfordulójának apropóján készült. A rockelőadás augusztus elején debütált egy háromnapos előadás-sorozattal, most pedig Nyíregyházára is ellátogattak az előadóművészek, hogy itt is elkápráztassák a közönséget a látványos darabbal.

Komoly, látványos, rockos

Hatalmas tömeg fogadta A kör című musicalt a VIDOR Fesztivál 4. estéjén. A közönség teljesen megtöltötte a Kossuth tér nagyszínpada előtti teret. A darab egy messziről indult fiatalember felnőtté válásának története, mely az idén 50 éves Edda Művek zenekar legnagyobb slágereivel egy igazi látványos rockmusical lett. A darab premier előadása a festői Szigligeti Várudvarban volt, és most Nyíregyházán is előadták. A főszereplőt alakító Nagy Szilárd arany- és platinalemezes előadóművész, énekes-dalszerző elmondta: hosszas és kemény munka eredménye ez a musical.

Az elmúlt két és fél, három hónapunk gyakorlatilag az EDDA musical – A kör körül forgott és augusztus 8–10. között egy három előadásos premier hétvégével mutattuk be ezt a Szigligeti Várudvarban. Nagyon sok munka van benne, nagyon sok szereplő, óriási stáb, ledfal, pirotechnika, fények, szikrák, lángok. Ez tényleg egy igazi gigantikus show-produkció, mely azon kívül, hogy nagyon látványos, nagyon jól szól, rockmusical, mégis ott van mögötte a családias jelleg, központi témája a szerelem, egy zenész fiúnak és egy lánynak a találkozása. Egyszerre show-műsor és családi musical – részletezte az énekes.

 

Időigényes szervezés és készülődés

Az Edda Művek énekese, Pataky Attila és Gömöry Zsolt zeneszerző által megálmodott musical összeállítása sok időt vett igénybe, ugyanis időbe telt megtalálni a megfelelő színészeket és megszervezni az egészet. A szereplők munkáját általában a rendező, a koreográfus, és más olyan személyek segítik, akik tapasztaltak és tudják vezetni a színészeket. A kör esetében ráadásul sokan nem rutinos színészek, így ők nagyobb segítséget igényeltek.

Inkább rockénekesek vagyunk, a rockszínpadon vannak komolyabb tapasztalataink, többéves múltunk. Pár olyan szereplő van itt, akik mögött 30–35 darab van már. Akik kevésbé tapasztaltak, mint például én is, azoknak sokkal nagyobb kihívás egy ilyen próbaidőszak, hogy azokat a dialógokat, prózai jeleneteket, mint például amikor én is találkozom a szerelmemmel a színpadon, azt hogyan élem meg, és ezt a nézőknek hogyan adom át, inkább ez a része a nehezebb – folytatta Nagy Szilárd.

 

Az egész országot bejárják

Kovács Áron televíziós műsorvezető, énekes beszélt arról, milyen volt átélni a kész darabbal a premiert. Elmondta: az első három fellépés az Edda Szélvihar című dalára hasonlított, tekintve, hogy sok problémával küzdöttek az előadás alatt. Azonban a művészek szeretetének és kitartásának köszönhető a premier sikere, melyen állva tapsolt a közönség. Áron számára felemelő volt azt megélni, hogy meglett a kemény munkájuk gyümölcse. Az énekes azt is elmondta, mi vár még rájuk a VIDOR Fesztivál után.

Ez most menni fog országosan, lesz több állomás, már most tudunk kettőről, mely biztosan lesz, s majd jönnek a továbbiak. Ez igazából úgy készült, hogy minél több helyen be tudjuk mutatni, és reméljük, akár lesz folytatása is, második vagy harmadik rész. Edda dal van bőven, abból a háromszáz dalból szerintem kitelne még pár musical. De egyelőre az a dolgunk, hogy ezt a darabot sikerre vigyük – nyilatkozta Kovács Áron.

Az előadáson maga Pataky Attila is jelen volt, az Edda Művek énekese az első sorból nézte végig a musicalt. A látványos és lendületes előadás óriási sikert aratott, így nem csupán a premier hétvégéjén, hanem a VIDOR Fesztiválon is bebizonyosodott, hogy ezt a musicalt az egész országnak látnia kell.

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - 4. nap