VIDOR Fesztivál: több világzenei koncert, de a populáris mûfaj is hangsúlyos marad

Augusztus 23-án, pénteken már 23. alkalommal veszi kezdetét az év legvidámabb hete, a VIDOR Fesztivál. A színházi programkínálat mellett a szervezõk idén is gondoskodtak a zenei kavalkádról, a 2024-es évben nagy hangsúlyt kap a világzene, magyar és külföldi elõadók adnak ízelítõt egyes kultúrák dallamaiból. Emellett többek között Geszti Péter, a NOX, Delhusa Gjon, valamint Gáspár Laci is koncertezik a Kossuth téren.

 

Húsz  helyszín, százhúsz  izgalmas produkció, forgatag, artisták, élõ szobrok és sok egyéb program várja a VIDOR Fesztiválra érkezõket péntektõl, a szervezõk errõl múlt hétfõn, a városháza földszintjén található Continent Wine & Coffee teraszán sajtótájékoztatón  számoltak be.

 

A munkavállalók jókedvéért is felelnek

A vidámság és a derû mindenkié, a VIDOR eredeti célkitûzése továbbra sem változik, a programok döntõ százaléka ingyenesen látogatható – ami ezúttal is nagyban köszönhetõ a városi, önkormányzati és a kormányzati forrásoknak, valamint a helyi vállalkozóknak. A fõszponzor szerint kultúrát támogatni mindig hosszú távú befektetés. – Mi, akik  az egész vállalatcsoport  munkavállalóiért felelünk és azoknak a kvázi jó kedvéért is, a 3500 munkavállalóból több mint 3000 itt él ebben a vármegyében, de ha még hozzáveszem a Hajdú-Bihar vármegyei, valamint a bodrogközi munkatársainkat is, akkor egy jelentõs része ide kötõdik. Tehát a nyíregyházi VIDOR Fesztivál nem csak Nyíregyházáé – de nyilván emblematikus helyszín, itt történnek az események – emelte ki  Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa.

A sajtótájékoztató résztvevői

Turisztikai értéke is van

A nagy múltú VIDOR Fesztivál országszerte komoly visszhanggal bír, a neves fellépõk szívesen jönnek Nyíregyházára koncertezni, így a kilencnapos esemény a térség számára turisztikai értékekkel is rendelkezik. – A VIDOR-t  már szinte az egész országban ismerik, megy is a reklámja évek óta, Budapestrõl meg nagyon sok helyrõl megfordulnak az emberek. Vannak olyanok, nem is kis számban, akik ekkorra idõzítik a nyaralásukat, akár egy hosszú hétvégét, amikor a VIDOR Fesztivál van nálunk, ilyenkor a szálláshelyek már most 100 százalékban lefoglaltak – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

Vissza a gyökerekhez: több világzene

Idén a világzenei kínálat a megszokottnál is színesebb lesz, érkezik többek között egy zöld-foki-szigeteki együttes, a Tabanka, akik a pop-, jazz-elemeket keverik a hagyományos zenéjükben, valamint a Stefania Allstars latin-amerikai szólistákból álló zenekar salsa, chachacha és egyéb tánczenével, vagy a Dhoad Gypsies of Rajasthan, akik az indiai zenét táncosokkal és tûznyelõkkel teszik izgalmasabbá.

– Az elmúlt években a közönségünk egy része jelezte, szeretnének több világzenét látni, és úgy éreztem én is, tartsunk egy olyan évet, amikor „teszteljük” a közönséget. Amióta elvittük picit abba az irányba, hogy populárisabbak a fellépõk, hihetetlenül megnõtt a nézettsége a fesztiválnak. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy tízezer körüli nézõszám legyen.  Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a világzene vajon megmozgat-e ennyi embert, érdemes-e visszanyúlni a gyökerekhez, vagy a következõ fesztiválon tartsuk azt az irányt, amelyik felé elindultunk. Így kísérletezünk is, és kicsit az anyagi okok is közrejátszottak, a magyar fellépõk díjai kétszeresére, háromszorosára emelkedtek, nehezebb volt összerakni a költségvetésünket. Összességében azt érzem, hogy a világzenének és a hazai elõadóknak az aránya így teljesen ideális

– erõsítette meg  Kirják Róbert, a fõszervezõ Móricz Zsigmond Színház igazgatója.


Autentikus afrikai hangszerekkel érkezik a Moribaya


Kossuth tér sztárfellépõkkel

A Kör, az Edda musical is az ingyenes programsorozat része lesz Nyíregyházán

A Kossuth térre idén is neves sztárfellépõk látogatnak el, többek között a NOX, Geszti Péter, A Grund, a vígszínházi fiúzenekar, a Parno Graszt, Delhusa Gjon, a 4S Street, Dánielfy Gergõ, valamint a Firkin kelta örömzenéjét is meghallgathatja a közönség.

A GRUND szintén slágereket ígér

Augusztus 26-án, hétfõn este a Várudvari Nyári Színház és a Csiky Gergely Színház elõadásában az Edda musical – A Kör tekinthetõ meg, többek között Nagy Szilárd, Kovács Áron és Singh Viki fõszereplésével. A Sunshine FM Rádió születésnapi programját ezúttal augusztus 30-án a Kossuth téri nagyszínpadon kezdi, fellép a Tibi a Hegyrõl, Gáspár Laci és a Kozmix is.

A NOX népszerűsége töretlen

Világzene a belvárosban

A világzene képviselõi közül a nagyszínpadon egy Rotterdamban élõ zöld-foki-szigeteki együttes, a Tabanka zenél majd, akik pop-, jazz-elemekkel keverve nyúlnak a funanához: az élénk, energikus, ünnepi zenei és táncstílushoz. A Stefania Allstars latin-amerikai szólistákból álló zenekar, akik salsa, boogaloo, chachacha, son montuno latin tánczenét játszanak majd. Indiai bódító és kifinomult zenével érkezik a VIDOR-ra a Dhoad Gypsies of Rajasthan, színpompás, látványos, ünnepi utazásra invitálnak – hagyományos viseletbe öltözött táncosaikkal, zenészeikkel és egy tûznyelõvel.

A Tabanka a Zöld-foki-szigetekről hoz majd világzenét


A VIDOR Kert: népszerû fellépõk,  gyermekmûsorok, DJ-k

A VIDOR Kertben, a Sunshine FM Kisszínpadon hétköznap délután, 16 órától gyerek-, tánc- és bábszínházi elõadásokkal várják a legkisebbeket. Újdonság, hogy augusztus 24-én 14 órától idén elõször Kincskeresõ városjáró játék is indul, ahová 3-4 fõs csapatok jelentkezését várják, illetve augusztus 31-én Cosplay (szuperhõs, anime és rajzfilm figura jelmezes) találkozót és versenyt rendeznek 14 órától, értékes díjakkal, nyereményekkel. A zenei programok egységesen 22 órától kezdõdnek. A nyíregyházi teátrum színmûvészei idén is koncerteznek: Gulyás Attila és zenekara Kazár Ticivel, valamint A három tenor: Horváth Viktor, Gulácsi Tamás és Tar Dániel. A nyíregyházi Alapvetõ Klub old school idõszakot felelevenítõ rock, blues és funky ritmusokat, jazzes dallamokkal játszik majd, a Hakumba együttes világzenével ötvözött jazz zenével érkezik, amelyet gitárok, billentyû, ének, ütõs hangszerek, és egy négyfõs fúvósszekció szólaltat meg.

 

Autentikus, multikulturális,  legendás, helyi

A nemzetközi zenei szcéna szereplõi közül itt lép fel a Moribaya, akik autentikus afrikai hangszereken adják elõ dalaikat. A multikulturális együttes tagjai Lengyelországból, Burkina Fasóból, Ausztráliából és Ukrajnából származnak, repertoárjuk transz- és gyors ritmusokból, valamint ringató afrikai dallamokból áll, melyeket nyugat-afrikai zenei folklór inspirált.

Rakonczai Imre a VIDOR Kertben lép fel

Rakonczai Imre & The Blue Piano produkciójával számos nagy magyar és külföldi slágert elevenít majd fel zongoráján, a Lunda pop stílussal érkezik, hangzásában electro, szövegében pop-alter elemekkel fûszerezve. A Tornóczky All Access zenekarvezetõjét, Tornóczky Feri gitárost a közönség olyan legendás bandákból ismerheti, mint a P. Mobil, Hobo Blues Band, Póka Egon Experience és a Garami Funky Staff. A zárónapon fellépõ Kelet Brass Band pedig saját dalain kívül örökzöldeket és mai modern slágereket szólaltat meg különleges hangszereken.

 

Lemezlovasok a Kertben

A helyi klubok legismertebb lemezlovasai: Dj Németi, Dj Vágó, Dj Chad, Dj Petrényi, Dj PéGé idén is tematikus zenei estekkel szórakoztatják 23 órától 03 óráig majd a közönséget, a  Sunshine FM Birthday Night a Kossuth téri  koncertek után fergeteges bulival és a rádió népszerû lemezlovasaival (Dj Olasz, Dj Váczy, Dj Vágó) várják a fesztiválozókat.

 

Változatos programok számos  helyszínen

Az irodalmi programok nagy részének a Szindbád és a Bencs Villa ad majd otthont, utóbbiban Pindroch Csaba színmûvész beszélgetõ estjén is számítanak a közönség érdeklõdésére. A Szindbád Rendezvényteremben augusztus 26-án nyílik Pogány Gábor Benõ Munkácsy-díjas szobrászmûvész kiállítása. A X. Nyírségi Limerick Bajnokság döntõjét hagyományosan a Bárány Frigyes Stúdióban rendezik meg. A VIDOR Faluban, a Kossuth téren várják a kulináris ínyencségek kedvelõit, 25-én pedig II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó  Gasztronómiai Fesztivál várja a Zsinagóga kertjében a kóser konyha iránt érdeklõdõket. A Hatzel téren, a 100 éves Patika udvarán a zárónapon családi délutánt rendeznek, fellép majd a Dumaszínház két tagja, Badár Sándor és Fülöp Viktor is. A látogatók a fõtéren késõ estig válogathatnak a különféle mûvészeti ágak gazdag kínálatából, melyek nélkül nem lenne teljes most sem a VIDOR forgatag. Artisták, pantomimesek, élõ szobrok, mutatványosok, tûzzsonglõrök performanszai szórakoztatják az érdeklõdõket.

A részletes programokkal kapcsolatban az ingyenes mûsorfüzetet, valamint a www.vidor.eu oldalt ajánlják az érdeklõdõk számára.


Versenyelõadások: alig maradtak jegyek

A VIDOR színházjegyek nagy része már múlt hétre elfogyott, akkor néhány estére korlátozott számban voltak még belépõk a színház jegyirodájában, valamint az online felületeken. A VIDOR versenyprogram díjait csakúgy, mint az elõzõ években Kirják Róbert, a fesztivált szervezõ Móricz Zsigmond Színház igazgatója viszi majd házhoz a zsûri elnökével, Puskás Tivadarral, aki hosszú éveken át szórakoztatta a közönséget a nyíregyházi társulat tagjaként. A díjazott társulatok és mûvészek az elsõ otthoni elõadásuk után, saját közönségük elõtt vehetik majd át az elismerést jelentõ üvegszobrot.

 

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - már nyilvános a teljes program