VIDOR – Vígjátékokat, komédiákat, bohózatokat, önálló esteket láthat a közönség
fotó: Trifonov Éva

Csaknem az összes jegy elkelt az idei VIDOR Fesztivál színházi előadásaira. A Vidámság és Derű Országos Seregszemléjének 23. évében többek között a Nagyszínpadon, a Krúdy Kamarában, valamint a Rózsakert Szabadtéri Színpadon is láthat a közönség vígjátékokat, komédiákat, bohózatokat, önálló esteket.

Erős a mezőny a VIDOR Fesztivál idei színházi versenyprogramjában, legalábbis ezt jelzi, hogy a jegyértékesítés a kezdetektől dinamikusan zajlott – erről számolt be Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója. A közönség 2024-ben is a humor legszélesebb spektrumából merítő produkciók közül csemegézhet, az ingyenes programfüzetet fellapozva láthatjuk, hogy olyan darabok kerülnek színpadra, mint a Diploma előtt romantikus vígjáték Dicső Dániel rendezésében, a Ne most, drágám bohózat Szerednyey Béla rendezésében, az Indul a bakterház falusi bohózat Böhm György rendezésében, vagy a Rózsák háborúja fekete komédia Csiby Gergely rendezésében.

Örömmel tér vissza

A zsűri elnöke idén sem lesz ismeretlen a nyíregyháziak számára, Puskás Tivadar, a Móricz Zsigmond Színház társulatának egykori tagja szívesen tér vissza a vármegyeszékhelyre, hogy ellássa ezt a feladatot.

„Minden évben igyekszünk találni egy olyan személyt, akit jól ismernek, illetve kedvelnek a nyíregyháziak. Eddig valahogy nem esett szó olyanról, aki nálunk színész volt, vagy bármi szorosabb kötődése volt hozzánk. Tulajdonképpen ez egy hirtelen gondolat volt, hogy mi lenne, ha Puskás Tivadar lenne a mostani fesztiválnak a zsűrielnöke. És legnagyobb örömömre ő azonnal és nagy örömmel elfogadta ezt a meghívást” – mondta el Kirják Róbert.

Változatos programok, több helyszínen

A színházi előadások és a koncertek mellett a fesztiválozók változatos kulturális programokon vehetnek részt több helyszínen. Az irodalmi programok nagy részének a Bencs Villa és a Szindbád adnak otthont, utóbbi rendezvénytermében augusztus 26-án nyílik Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása. A VIDOR Faluban, a Kossuth téren várják a kulináris ínyencségek kedvelőit, akik pedig a kóser konyha iránt érdeklődnek, 25-én ellátogathatnak a II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztiválra a Zsinagóga kertjébe. A Hatzel téren, a 100 éves Patika udvarán a zárónapon családi délutánt rendeznek. Nyíregyháza most is megtelik artistákkal, élő szobrokkal és mutatványosokkal, ezzel emelve a hangulatot.

„Ezek ingyenes programok – már ami itt, a Kossuth téri zenei programokat vagy a VIDOR Kertet illeti –, mindenkit várunk szeretettel. Ennek a pénzügyi fedezetét tudtuk megteremteni az idén is, külön köszönetet kell mondanom a Master Good főszponzornak és annak a sok támogatónak, akik az idén is nagyobb számban vannak jelen, nyíregyházi cégek, vállalkozások, akik támogatják a VIDOR Fesztivál megrendezését. Ez egy 9 napos fesztivál, tehát nem egy hétvége, nagyon változatos idén is a program. Amit kiemelnék, hogy a világzenei produkciók erősödtek, ennek van egy pénzügyi háttere is nyilvánvalóan. A jó városi élethez, a jó hangulathoz kell egy VIDOR Fesztivál” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A VIDOR színházjegyek jelentős része már elfogyott, egy-két előadásra korlátozott számban vannak még belépők a színház Jegyirodájában, valamint a www.moriczszinhaz, illetve a www.vidor.eu oldalakon.

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - már nyilvános a teljes program