Viharkárok – Összesen 325 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez egy nap alatt

Még hétfőn is dolgoztak a szombat éjszakai, illetve vasárnap hajnali viharkárok felszámolásán, Nyíregyházán. Egy nap leforgása alatt összesen 325 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem vármegyei műveletirányító központjába. A legjelentősebb károk az ibrányi járásban, Buj településen történtek, Nyíregyházán jellemzően a nagy mennyiségű csapadék és kidőlt fák okoztak problémát.

Egy óriási fűzfa is a hétvégi vihar áldozatává vált a Sóstói-tó mellett. Hétfőn napközben is azon dolgoztak, hogy minél hamarabb újra biztonságban tudjanak sétálni vagy biciklizni a tó körül. Szombat hajnalban erős széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkezett meg a kánikulát letörő vihar. A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, a HungaroMet tokaji állomásán olyan magas értéket mértek, hogy új napi csapadékrekord is született.

Rengeteg csapadék, kidőlt fák

De Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is rengeteg eső esett néhány óra alatt, a tűzoltók folyamatosan dolgoztak vasárnap és még hétfőn is a károk felszámolásán.

Szombat estétől vasárnap estig 325 segélyhívás érkezett a vármegyei katasztrófavédelem műveletirányító központjába a viharkárokkal kapcsolatosan” – nyilatkozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Rutkai-Dér Vivien.

Még hétfő délután is sok helyen állt a víz a csapadékvíz-elvezető árokban, többek között itt, az állatkert parkolója mellett. A Sóstói úti felüljárón pedig már csak ezek a felhasogatott fák jelzik, hogy vasárnap délelőtt a felázott földben a szélben kidőltek a fák, forgalmi akadályt képeztek és még egy autót is megrongáltak.

Nyíregyházi beavatkozások

A legjelentősebb károk Nyíregyházától nem messze, Buj településen történtek.

Nyíregyházán is akadtak azért beavatkozások, több mint húsz helyre vonultak a helyi hivatásos tűzoltók a városban, vízeltávolítás, vízszivattyúzás miatt avatkoztak be például a Felhő utcában, a Harsona utcában, de a Kert utcán és az Arany János utca társasházánál is volt hasonló beavatkozás, fakidőlés volt a Szállási úton és a Sóstói úton is” – tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

Jelentős károk Bujon és Ibrányban

Buj településen két utcában jégeső rongált meg lakóépületeket, amelyek közül két ház lakhatatlanná vált, azokból hat embert kellett kiköltöztetni. Ibrányban egy családi ház tetőszerkezete ugyancsak olyan súlyosan megsérült, hogy az ott lakó két embernek el kell hagynia otthonát.