VII. Nyíregyházi Ifjúságkonferencia – A kábítószer egyre fenyegetőbb veszély

Minden tizedik fiatal kipróbált már valamilyen kábítószert a vármegyében és egyre növekszik azoknak a száma, akik alkoholt és kábítószert egyszerre használnak – ez derült ki abból a nagyszabású felmérésből, amit a VII. Nyíregyházi Ifjúságkonferencián ismertettek. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán rendezett konferencia különböző szekcióülésekből állt, a közös nevező pedig a mentális és lelki egészség volt. Az aktuális problémákról a szakemberek, pedagógusok, döntéshozók, valamint a közép- és a felsőoktatásban részt vevő tanulók közösen tárgyaltak.

Hogyan lehet felépülni a szenvedélybetegségekből – erről tartott előadást dr. Erdélyi Ágnes, a Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház osztályvezető főorvosa a hetedik alkalommal megrendezett ifjúságkonferencián. A szakemberek is elismerik, hogy nem könnyű megszabadulni a káros szenvedélyektől. A társadalom egyre nagyobb problémája, hogy a fiatalok már tizenéves korban alkoholt és tudatmódosító szereket használnak, ha jól akarják érezni magukat.

Ha buliba járkálnak, nem az a cél, hogy azt az állapotot elérjék az alkohollal, tegyük fel egy jó állapotban legyenek, de még emlékezzenek arra, amit aznap csináltak, hanem inkább az, hogy igazából KO-n legyenek és ne emlékezzenek semmire. Pedig annyi előnye lenne az alkoholnak, hogy pont annyit a kevéssel is el lehet érni, hogy még élvezhető legyen a buli.

- mondta el Bagoly Nándor azt a kérdésünket firtatva, hogyan buliznak a mai tizenévesek.  

A középiskolásnak rosszak a tapasztalatai, a Bánkiban tanul 11.-es, nap mint nap látja a kortársait. A problémát a szakemberek is felismerték. Az elmúlt évek felmérési alapján ugyan nem annyira rossz a helyzet a kábítószerek használata területén, mint a fővárosban, de a prevencióra nagy szükség lenne.    

- Kedvezőbb a helyzet az országos adatokhoz képest, a mi vizsgálatunk azt mutatja, hogy 10% azoknak a fiataloknak az aránya, aki kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert, persze az egy százalék is sok, de az országos adatok 26%-ról számolnak be. Ami talán szomorú, hogy a megkérdezettek 18%-a számolt be arról, hogy alkoholt és gyógyszert egyszerre használt tudatmódosító szerként, és ami még szerintem nagyon figyelemfelkeltő, az pedig az, hogy a fiatalok 64%-a nem tudja megbeszélni a családjában a problémáit.

- erősítette meg Rusinné prof. dr. Fedor Anita a DE Egészségtudományi Kar általános és tudományos rektorhelyettese.      

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal és a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ezért is rendezi meg az ifjúságkonferenciát, ahol a szakemberek, pedagógusok és döntéshozók, valamint középiskolás és a felsőoktatásban tanuló fiatalok közösen tanácskoznak. A rendezvények visszatérő témái a gyermekeket és a korosztályt érintő aktualitások; kihívások, nehézségek, jó gyakorlatok, valamint az ifjúsággal foglalkozó helyi szervezetek programjainak bemutatása. Idén előtérbe került a fiatalok testi és lelki egészségével foglalkozó kutatások ismertetése.

- Ezt a mai konferenciát kifejezetten az egészség köré szerveztük, ebben a lelki és a testi egészséget is értem. A rizikófaktorokat beszéltük. Nyilván ezt mindenki tudja és látja, hogy a drogfogyasztás mellett az energiaital fogyasztása, a dohányzás, illetve borzasztóan fontos a lelki egészség, milyen traumák, milyen bántalmazás, milyen elhanyagolás éri a fiatalokat. Erről ők is tudnak beszélni és nagyon fontos, hogy a szakemberek erre tudjanak reagálni.

- fogalmazott Lengyelné Pogácsás Mária a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal elnöke.

A konferencia résztvevői megismerhettek egy háromévesre tervezett, nagymintás kutatás részeredményeit, amelyek az egészségkárosító magatartásformákat vizsgálja. A rendelkezésre álló eredmények az alkoholfogyasztás, droghasználat, dohányzás, játékfüggőség és szabadidő-eltöltés témákból állnak össze. Szó volt még a gyerekek képernyő előtt töltött idejét befolyásoló tényezőkről, a fogyatékossággal élő gyermekek és az őket nevelő családok, szülők egészségi állapotáról, illetve ismertettek egy projektet, amely kitért az egészségtudatosság és egészségműveltség fejlesztési lehetőségeire.

 

Kapcsolódó galéria

Ifjúságkonferencia 20241017