Világörökségi Bormúzeum Tokajban

Tokaj városában az elmúlt évben átadták a Fesztiválkatlant, amely egyre több látogatót vonz a Világörökség részévé nyilvánított településre. A rendezvénytér után újabb turisztikai attrakcióval állt elő a város. Közel 500 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően a régi Serház épületében Világörökségi Bormúzeumot alakítanak ki. Ehhez további 50 millió forint támogatásban részesült a város, amit az épülethez tartozó létesítmény megújítására fordítanak. A Bormúzeumban az érdeklődők a Világörökségi Borterületeket ismerhetik meg, a mai kor igényeinek megfelelően. A Múzeum három szintjén, közel 2 ezer négyzetméteren azonban nem csupán különleges alkoholos italokkal találkozhatnak a látogatók, hanem itt kap helyet egy ásvány-, egy borászati- és egy egyháztörténeti kiállítás is. A Bormúzeum létrehozása a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ harmadik és egyben befejező szakasza.

 

Egyedülálló kínálat

 

Posta György, Tokaj polgármestere azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának a projektet bemutató sajtótájékoztatón, a fejlesztés tárgyát képző épület a Tokaj Kulturális és Konferencia Központ és a Zsinagóga épületével, valamint a Paulay Ede Színházzal egy telken helyezkedik el. Ezzel megvalósul egy olyan kultúrsziget, amely a várost egyedivé teszi. Itt megtalálható lesz egy olyan belső udvar is, ahol egy szoborpark teszi még színesebbé a kínálatot.

A projekt megvalósulásával nem csupán egy új turisztikai látnivalóval lesz gazdagabb Tokaj, hanem egy olyan épülettel is, amely megjelenésével és szolgáltatásaival turistákat hoz a Világörökség szívébe. A Bormúzeum első látogatóit a tervek szerint októberben fogadják Tokajban.

Mikita Eszter