Virágpiramissal lett színpompásabb Nyíregyháza

A Rákóczi utcán, a sárga dombház előtti téren évek óta használaton kívül állt az a zenélő szökőkút, amelynek hangja korábban több lakó életét zavarta. A NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei a szökőkutat egy 25 négyzetméteres, négyemeletes virágpiramissá alakították át.

 

Megoldódott a probléma

 

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a zenélő szökőkút problémáját már 2010-ben jelezték a társaságnak, de eddig nem találtak rá megfelelő megoldást. Az új funkciót mostanra alakították ki, egy élő, zöld piramist hoztak létre, amelybe 120 virágládát és 500 növényt ültettek.

 

Követendő példa

 

Keczkó János hozzátette, olyan esetről értesült a városüzemeltető cég, hogy a Nyíregyházán megalkotott virágkompozíció mintájára más településeken is hasonló megoldást választottak a közterületek díszítésére.

A tér új díszével a zenélő szökőkút problémája megoldódott, a környező házak lakói már a virágokban gyönyörködhettek. A virágpiramis növényeit a NYÍRVV Nonprofit Kft. saját költségvetéséből finanszírozta, bársonyvirágot, szalviát, virágcsalánt és muskátlit ültettek a szakemberek.

 

Több mint 56 ezer tő virág

 

A városban ebben az évben eddig több mint 56 ezer tő virágot telepítettek a társaság munkatársai, figyelembe véve a városlakók ízlését, elképzeléseit. A növények mennyiségét a szakemberek évről évre növelik úgy, hogy a ritkább térállást megfelelő térállásra változtatták. Mindezeken túl szabványosították, egységesítették az ágyásokat. A NYÍRVV munkatársai olyan helyekre is ültettek virágokat, ahol az utóbbi években nem díszelegtek növények. Ott, ahol a társaság munkatársai valamilyen ok miatt nem tudják kellő rendszerességgel ápolni a virágokat, oda kannanövényeket telepítettek azért, hogy minden városrészben legyen virító virág. Ebben az évben is nevezett Nyíregyháza A legvirágosabb város címre, amelynek ősszel lesz eredménye. A nyár végén nem állnak le a virágosítási munkálatok, akkor növényváltás lesz, az egynyári virágokat felváltják a kétnyári és hagymás virágok.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)