Visszaérkezett a Nyíregyházi Törvényszékre  a Relikviák vándorkiállítás

Az ítélkezéshez kötődő tárgyi emlékeket és a megye bíróságainak múltját bemutató tárlat 2019. október 17-én indult útjára, bejárta a megye valamennyi járásbíróságát. A mai naptól a Nyíregyházi Törvényszék Toldi utcai épülete ad otthont a kiállításnak, amely a bíróság és a Kelet-Magyarország megyei napilap együttműködésének keretében valósult meg.

A tárlat megnyitóján dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke elmondta,  a tablókon látható tárgyak generációról generációra hagyományozódtak,  mesélnek a bíróság építéséről és az ítélkezésről.  Az épületekről, tárgyi emlékekről, bíró elődökről szóló történetek mind azt üzenik, hogy bíróként emberi sorsokról döntünk, s azt felelősséggel, legjobb tudásunk szerint kell tenni.

Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője köszöntőjében arra utalt, hogy a kiállítás sokkal többről szól, mint néhány épületről, tárgyról. Abból egy hivatás bontakozik ki. Kiemelte, hogy kiemelkedően jó, együttműködő kapcsolat alakult ki a bíróság és a napilap között a mindennapi munkavégzés során, és mindig arra törekszenek, hogy a bíróságon folyó munkavégzést tárgyilagosan mutassák be.

A tablókat a törvényszék Toldi utcai épületében január 31-ig lehet megtekinteni, míg a múltat idéző ereklyékből berendezett kiállítási sarok és vitrinek a törvényszék Bocskai utcai épületének II. emeletén várják az érdeklődőket.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék