Visszatekintő – Eseménydús volt 2017 (II.)

MÁJUS

NÉGYCSILLAGOS SZÁLLODA SÓSTÓN
A munkaterület átadásával elindult a sóstói négycsillagos szálloda építése. A wellness-konferencia hotel a Modern Városok Program keretében 4 milliárd forintból készül el, s várhatóan 2018 júniusában adják át.

EGYEDÜLÁLLÓ INNOVÁCIÓ
Világszínvonalú és egyedülálló terményszárító technológiát fejlesztett ki és állított üzembe a nyíregyházi székhelyű Szuro-Trade Kft. A mezőgazdasági vállalkozás olyan berendezést valósított meg, amely gáz és más külső hőenergia-forrás nélkül képes a terményeket szárítani.

NYÍREGYHÁZA LETT AZ ÉV VÁROSA
Az Utazó magazin 2017-ben is meghirdette az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóit kereső közvélemény-kutatását. Az olvasói szavazatok, valamint szakmai vélemények alapján 2016-ban az év városa Nyíregyháza lett. Az elismerést dr. Kovács Ferenc polgármester vette át dr. Érsek M. Zoltántól, Az Utazó magazin főszerkesztőjétől és Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízottól a fővárosban, a Moments Hotel Budapest konferenciatermében.

EGYÜTTMŰKÖDIK A WIZZ AIR AZ EGYETEMMEL
Öt felsőoktatási intézménnyel, köztük a Nyíregyházi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Wizz Air. A dokumentumot dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes, az intézmény vezetője írta alá a nyíregyházi felsőoktatási intézmény részéről.

ELISMERÉS NYÍREGYHÁZÁNAK MADRIDBAN
Nem túlzás azt állítani, hogy Nyíregyháza felkerült az idegenforgalmi világtérképre. Igaz, jellemzően a környező országok vendégei pihennek nálunk, de az ENSZ Turisztikai Világszervezetébe első magyar városként kerültünk be. A hírt csak erősíti, hogy szintén májusban az Év Városa is lettünk, így egy újabb országos díjjal gazdagodtunk.

ONLINE ELŐJEGYZÉS A KÓRHÁZBAN
Elindult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház online előjegyzési rendszere. A jövőben a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyó-gyászati Osztályának szakrendeléseire már lehetőségük van a betegeknek arra is, hogy az interneten időpontot foglaljanak. A járóbeteg szakrendelésen egyébként éves szinten közel 100 ezer főt látnak el.

ÖTCSILLAGOS FÜRDŐINK VANNAK!
Ötcsillagos minősítést kapott három kategóriában is az Aquarius Élmény- és Parkfürdő a Fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszerében. Élmény-, gyógy- és strandfürdőként is az ország élvonalába került Sóstó, hiszen három ötcsillagos minősítéssel eddig csak Hajdúszoboszló, Gyula, Sárvár és Zalakaros rendelkezett.

ELECTROLUX-FUTÁS
Május 20-án nagy sikerrel zajlott a III. Electrolux Nyíregyháza Félmaraton és Családi Futóverseny Nyíregyháza belvárosában. A rendezvényt dr. Kovács Ferenc polgármester és Alessio Bonfanti, az Electrolux Lehel Kft. nyíregyházi gyárának igazgatója nyitotta meg. A minden korosztály számára mozgáslehetőséget biztosító futóversenyen a családok 2700 méteren mérhették össze a tudásukat. Az edzettebbek 2-4 fős váltóban vagy a félmaraton versenyszámban is indulhattak.

SZÉPKORÚAK SPORTTALÁLKOZÓJA
Negyedik alkalommal rendezték meg a Nyíregyházi „Szépkorúak” Sporttalálkozóját a Városi Stadionban, mintegy 600 résztvevővel.

60 ÉVES A SZABOLCS NÉPTÁNCEGYÜTTES
60 éves jubileumát ünnepelte a Szabolcs Néptáncegyüttes. Az ez alkalomból rendezett gálaműsort május 20-án tekinthette meg a nagyközönség a Continental Arénában.

JÚNIUS

EGYMILLIÓS ADOMÁNY A KÓRHÁZNAK
Egymillió forint értékű adományt kapott a Jósa András Oktatókórház a MARSO Kft.-től. Ezzel az egészségügyi intézmény két alapítványát, az Egészséges Újszülöttekért Alapítványt és a Beteg Gyermekekért Alapítványt támogatják.

ÚJRA HELYI ÉRTÉK DÍJAT KAPOTT AZ NYTV
Az ország legjobb helyi hírműsorai között tartják számon a Nyíregyházi Televízió Híradóját. A Helyi Televíziók Országos Egyesületének egri találkozóján kiosztották a Helyi Érték Díjakat, melyen szerkesztőségünk újabb elismeréssel gazdagodott. 2016-ban a dokumentumfilmek kategóriájában kaptunk kitüntetést, 2017-ben a Híradó pályázatot találta díjra érdemesnek a szakmai zsűri.

A RÖPLABDA IS LÁTVÁNY-CSAPATSPORT
Június 13-án dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartottak a parlament által elfogadott új TAO-törvényről. A módosításnak köszönhetően a jövőben a röplabda sportágat is a látvány-csapatsportok közé sorolják.

MEGALAKULT A KÖZNEVELÉSI TANÁCS
Alakuló ülését tartotta Nyíregyháza Köznevelési Tanácsa. A szervezet azért jött létre, mert az elmúlt időszakban a köznevelés területén olyan változások történtek, amelyek nagymértékben befolyásolták az oktató-nevelő munkát. A város területén működő valamennyi intézménytípus képviselteti magát a tanácsban, így a jövőben egyszerűbb és pontosabb lesz az információáramlás.

MENTŐHELIKOPTER-LESZÁLLÓPÁLYA
Ünnepélyes keretek között átadták a mentőhelikopter-leszállópályát a Jósa András Oktatókórház Gyermekgyó¬gyászati Tömbjének tetején. Ezzel megteremtették a legmagasabb szintű sürgősségi betegellátás minden feltéte¬lét, hiszen a gyorsaság fontos tényező az életmentésben.

BŐVÜLT A PIACI PARKOLÓHELY-KÍNÁLAT
27 új parkoló és 6, rakodásra alkalmas megálló segíti az árusokat és a vásárlókat nyártól a Búza téri piaccsarnok melletti területen, ezzel már 510 helyen várakozhatnak az autósok. A parkolóhelyek mellett 50 méter hosszúságú járdaszakasz is megújult a vásárcsarnok Búza utca felőli oldalán.

VÁSÁRTÉRI ARCULAT
Új arculatot kapott a Tokaji úti Vásártér. A piac több mint 180 méter hosszú betonkerítésére a Művészeti Szakközépiskola diákjai festettek fel ikonikus városi épületeket, nyíregyházi jelképeket és mókás életképeket.

MICHELIN BRINGAFESZTIVÁL
Hetedik alkalommal rendezték meg a Michelin Bringafesztivált Nyíregyházán, ahol idén is számos programmal várták a családokat a szervezők. A Michelin Hungária Kft. a nap során a Krúdy Ház mellett egy új kerékpártárolót is átadott a városnak. Dr. Ulrich Attila alpolgármester és dr. Nemes Attila, a Michelin nyíregyházi gyárának igazgatója együtt leplezték le a „Kerékpárfát”.

ÚJ PADOK ÉS SZELENCÉK
Egy többéves koncepció keretében kicserélte a közterületi padokat és a szemetesszelencéket a Városüzemeltetés a Malomkertben. A városrész 46 új hulladékgyűjtőt és 17 padot kapott. Az utcabútorok erősebbek és időtállóbbak, így komfortosabbá tehetik az ott élők mindennapjait.

ÉLETMENTŐ ESZKÖZÖK
13 darab defibrillátort és 21 elsősegélyládát kaptak a megyei kormányablakok. A több mint 4 millió forint összértékű eszközöket a megyei kormányhivatal vásárolta meg állami forrásból.

POLGÁRŐR VÁROS LETT NYÍREGYHÁZA
23. alkalommal rendeztek Országos Polgárőr Napot Magyar¬országon. 2017-ben Nyíregyháza adott otthont a nagyszabású rendezvénynek, és kapta meg a „Polgárőr város” kitüntető címet. Az eseményen 150 új polgárőr is fogadalmat tett.

FEJLESZTÉSEK AZ ÁLLATPARKBAN
Dr. Kovács Ferenc polgármester és Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark ügyvezetője június 19-én sajtótájékoztatón jelentették be, megkezdődik a Nyíregyházi Állatparkban a Pangea Ökocentrum építése és már folyamatban vannak a tervezési-előkészítési munkálatai egy „Jégkorszaki attrakciónak”. A két beruházás egy 5,2 milliárdos fejlesztés keretében valósulhat meg.

EURÓPA-LIGA
Nyíregyházán rendezték június 15–18-a között a férfi röplabda Európa-liga 2. fordulójának mérkőzéseit. A magyar csapat mellett Dánia, Ukrajna és Izrael lépett pályára a Continental Arénában. A mieink Izraelt legyőzték, a dánoktól és az ukránoktól viszont vereséget szenvedtek. Ezzel a magyar együttes nem jutott a négyes döntőbe.

HÜBNER STRANDRÖPLABDA
„A nyár egyik legboldogabb rendezvénye” – így jellemezték a szervezők a Hübner Strandröplabda Fesztivált. Hatodik alkalommal szervezték meg a tornát, és ezúttal is a jó hangulatról szólt az esemény, de az amatőr csapatok is nagy csatákat vívtak négy napon keresztül a Kossuth téren épített pályán.

JÚLIUS

A CANTEMUS A VB-N
Július 14-én este kezdetét vette magyar szempontból minden idők egyik legnagyobb és legösszetettebb sporteseménye, amelyen a földkerekség legjobb úszói, vízilabdázói, műugrói, műúszói és óriástorony-ugrói, valamint a legjobb nyílt vízi úszói harcoltak a világelsőségért. Méltó módon képviseltettük mi is magunkat: segítettek itteni önkénteseink, mi több, a megnyitóünnepségen fellépett a Cantemus Gyermekkar is.

STRANDRÖPLABDA-BAJNOKSÁG
Nyíregyházán rendezték a strandröplabda-bajnokság második fordulóját, és a Sóstón tartott selejtezők után a finálé helyszíne a Kossuth tér volt. A nőknél a nyíregyházi Vacsi Evelin–Szombathelyi Szandra páros nagy csatában győzte le a bajnoki címvédő Lakatos–Lutter kettőst, míg a férfiaknál a Rozgonyi–Bán duó diadalmaskodott.

STRANDFOCITORNA
Nyíregyházán rendezték az ország legnagyobb strandfocitornáját. 44 együttes nevezett, és négy női gárda is rajthoz állt. A mérkőzések helyszíne a sóstói strand volt.

ÉREM AZ OLIMPIÁRÓL
Két éremmel tért haza a Győrben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiáról Hatházi Dóra. A nyíregyházi úszó váltóban egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

ÓVODA ÉPÜL A KÓRHÁZBAN
Dr. Ulrich Attila alpolgármester, Novák Katalin család- és ifjúságügyért, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, valamint dr. Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója ünnepélyesen elhelyezték a Jósa András Oktatókórházban épülő új óvoda alapkövét. A 75 férőhelyes óvoda 320 millió forintból épülhet meg, ahol a csoportszobák, játszóudvarok és kiszolgálólétesítmények mellett tornaszobát, sószobát és logopédiai foglalkoztatót is kialakítanak.

AUGUSZTUS

TÖBB MINT 100 ÚJ MUNKAHELY
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. 3,3 milliárd forintot meghaladó beruházása során bővíti a nyíregyházi járműipari gyártóüzemét és ezzel 125 új munkahelyet hoz létre a szabolcsi megyeszékhelyen. A fejlesztéshez pedig a magyar kormány – egyedi kormánydöntés alapján – 844 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

NYÍREGYHÁZA NYERTE A SPORTTALÁLKOZÓT
Nyíregyháza csapata nyerte meg a Megyei Jogú Városok XV. Sporttalálkozóját, melyet Debrecenben rendeztek augusztus 24-25-én. A polgármesteri hivatal dolgozóiból álló, Batizi Tamás kabinetvezető és dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző által vezetett csapat a viadal történetében első ízben hódította el az összetett verseny győztesének járó vándorserleget, jogot szerezve ezzel a következő évi találkozó megrendezésére.

VÉBÉ-SIKER, ORSZÁGOS CSÚCCSAL
Szenzációs eredményt ért el a Nyíregyházi Sportcentrum atlétája az Atlétikai Világbajnokságon Londonban. Helebrandt Máté 50 kilométeres gyaloglásban a hatodik helyen végzett. A 16 éves országos csúcsot négy perccel döntötte meg élete legjobb nemzetközi eredményét elérve, mely egyben a magyar gyaloglósport legnagyobb sikere is! A szenior úszók hazai rendezésű világbajnokságán pedig dr. Szokol Dianna tett ki magáért, számos érmet begyűjtve.

NYÍREGYHÁZA A NÉPTÁNC FŐVÁROSA
Augusztusban rendezték meg a VIII. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. Nyolc országból 400 táncos érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy izgalmas, látványos produkcióit bemutassa.

TELEPHELYET BŐVÍT AZ EISSMANN
Böszörményi Attila, az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ügyvezetője bejelentette, a tervek szerint 6–6,5 millió eurót fordítanak jelenlegi telephelyük bővítésére városunkban.

BRONZÉRMES DISZKOSZVETŐ
Bronzérmes lett a Tajpejben rendezett Universiadén Szikszai Róbert. A nyíregyházi diszkoszvető remek teljesítményt nyújtott, és dobogóra állhatott a rangos versenyen.

NYÍREGYHÁZA A VÁSÁRHELYI FORGATAGON
Nyíregyháza volt a díszvendége a Vásárhelyi Forgatagnak. A magyar kulturális városnapokként létrejött rendezvénysorozaton a marosvásárhelyiek ízelítőt kaptak a népi hagyományainkból, megismerhették többek között a nyíregyházi gyógyfürdőket, az állatparkot és a Lego-gyárat. A rendezvényen részt vett dr. Kovács Ferenc polgármester, aki tárgyalásokat folytatott Marosvásárhely polgármesterével.

XV. NYÍREGYHÁZI HUSZÁRTALÁLKOZÓ
Augusztus 26-án kezdődött el a jubileumi XV. Nyíregyházi Huszártalálkozó. Az ünnepélyes megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke is köszöntötte a hagyományőrzőket.


A Visszatekintő I. része ide kattintva elérhető.