Vízmérők téliesítése

Még a nulla fok körüli éjszakai hőmérséklet előtt fel kell készíteni az udvarokban található vízmérő berendezéseket és a kerti csapokat a hideg, csapadékos, téli időszakra. A Nyírségvíz Zrt. szakemberei azt tanácsolják, a nagy hideg beköszöntéig szigeteljék a vízmérő aknák fedőlapját hungarocellel, kőzetgyapottal, vagy egyéb anyaggal, annak érdekében, hogy a fagy ne tegyen kárt a berendezésben. Mindezek mellett a csővezetéket is érdemes megvédeni az időjárás viszontagságaitól.

 

Érdemes téliesíteni

 

Rotter Gábor, a Nyíregyházi Vízellátási Üzem vezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, elsősorban azért van a szigetelésre szükség, hogy a téli időszakban a vízellátás minden fogyasztónál zökkenőmentes legyen. Az üzemvezető felhívta a figyelmet, minden esetben számolni kell azzal, hogy a fagyos napok alatt a vízvezeték, vízmérő elfagyhat, ahol kicsi a vízfelhasználás, vagy ahol nem használják folyamatosan.


A vízmérők mellett a kerti csapokra is figyelni kell

 

Lényeges, hogy a szigetelőanyagok a tél végéig szárazak maradjanak, hiszen ha vizesek lesznek, megfagynak és akkor csökken a szigetelőfunkciójuk. Az önálló hőszigetelést érdemes mindenkinek megoldani, hiszen ha elfagy a vízmérő, akkor azt térítés ellenében áll módjában a szolgáltatónak kicserélni. A Nyírségvíz Zrt. szakemberei azt javasolják, az őszi időszakban ne csak a vízmérőkre, hanem a kerti csapokra is figyeljenek a kerttulajdonosok. Azokból le kell üríteni a vizet, hogy a felszálló csővezetékben a fagy beállta után ne alakuljon ki probléma. A téliesítéseket a hétvégi házakban és kiskertekben is érdemes elvégezni.

M. E.

(Fotó: internet)