Vízosztás – Több száz palack hűtött ásványvízzel kínálták a járókelőket a belvárosban
Fotó: Szarka Lajos

Több száz palack vizet osztottak ki csütörtök délben a belvárosban. A legmelegebb órában kínálták a hűsítő italokat, a koordinációban a Közterület-felügyelet segítette Jászai Menyhért alpolgármestert. Tekintettel a hőségriadóra, már hagyomány Nyíregyházán, hogy a nyári forróságban palackozott ásványvizet osztanak a forgalmas helyszíneken.

Napok óta kánikula tombol az ország egész területén. Csütörtök délben a hőmérő higanyszála 35 fokot mutatott Nyíregyházán. A hőségben a hideg víz osztása segít megelőzni a kiszáradást és hőgutát, különösen a legmelegebb órákban. Emellett a hideg víz fogyasztása azonnali felfrissülést és hűsítést biztosít, javítva a járókelők közérzetét és komfortérzetét a forró napokon. Ezért is hagyomány már évek óta a városban, hogy a Közterület-felügyelet koordinálásával több száz palack hűtött ásványvizet osztanak, így volt ez a csütörtöki napon is, amikor járókelőket, kerékpárosokat és az autósokat is frissítővel kínálták a legmelegebb órákban.

– Nagyon jó ez a vízosztás, én már egy idősebb hölgy vagyok, hoztam magammal vizet, de ez a nagyon hideg nagyon jól fog esni nekem és gondolom, hogy nem lesz semmi bajom az úton. Muszáj voltam eljönni a városba, bára fiam rám parancsolt, hogy nem, mert szívbeteg vagyok, azt mondta, hogy üljek otthon a légkondis szobában, de muszáj voltam eljönni, úgyhogy ezt a vizet nagyon megköszönöm – mesélte Batár Istvánné, aki nagyon jó szívvel fogadta el a hűsítőt.

A Közterület-felügyelet munkatársai több autóval érkeztek a belvárosi bevásárlóközpont melletti térre, ezekből osztották ki a hűtött ásványvizeket. A kínálásban segített még Jászai Menyhért alpolgármester is, aki a helyszínen felhívta a figyelmet arra, hogy a hőség idején kiemelten fontos a folyadékfogyasztás, az önkormányzat pedig ebben tudott segíteni a járókelőknek, fél-fél liter szénsavmentes ásványvízzel. Az idei nyáron már másodszor lép életbe a vörös riasztás, amely komplex feladatot jelent az önkormányzatok számára.

– Ennek nemcsak az a lényege, hogy vizet osztunk, ez egy természetes emberi gesztus, hogy enyhítünk a közlekedők a nehézségein. Amikor extrém időjárási körülmények állnak be nyáron ez a 27 Celsius fok fölötti hőmérséklet, akkor az illetékes miniszter elrendeli a vörös kód riasztást. Van területileg illetékes diszpécserszolgálat, a mi esetünkben ez a Periféria Egyesület, akinek egyébként az önkormányzattal a szerződése van, tehát ilyen szempontból az önkormányzatnak a meghosszabbított szolgáltatója. Ők 0-24 órában krízis gépkocsit üzemeltetnek, tehát ha valaki bajba kerül az utcán, akkor tudjuk őket riasztani, ez egy nagyon fontos szempont. A másik kötelezettség az intézmények számára, hogy azok a szociális intézmények, amelyek bentlakásos intézmények vagy egyéb ellátási formát végeznek, a diszpécserszolgálaton keresztül kötelesek fogadni a hajléktalan személyeket vagy bárkit, aki erre rászorul – hangsúlyozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Jászai Menyhért alpolgármester arról is beszámolt, Nyíregyháza önkormányzata elkötelezett abban, hogy a kritikus időszakokban segítséget nyújtsanak, most pedig ebben több intézmény is érintett, hiszen a boltok és a különböző hivatalok fogadhatják a járókelőket, hogy megpihenjenek a hőségben. A vízosztással kapcsolatban pedig arra is kitért, hogy reméli, az akciójuk más intézmények, cégek, vállalkozások számára példaértékű lehet.

Kapcsolódó galéria

Ingyenes vízosztás 20240711