Vízummentesen az unióba
Vasárnaptól vízummentesen léphetnek a biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok az Európai Unió területére, ahol félévenként 90 napig tartózkodhatnak. A magyar-ukrán határállomásokon egyelőre nem nőtt a forgalom a vízummentesség miatt.

Június 20-án éjfélkor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, a szabályok szerint Ukrajna új típusú, biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba.

A vízummentesség bevezetése nagy könnyítést jelent, illetve gyorsítja a határátlépést is. Egyrészt a biometrikus útlevél egy gyorsabb adategyeztetést tesz lehetővé, másrészt a vízummentességnek köszönhetően eggyel kevesebb okmányt kell ellenőrizniük a határrendészeti szerveknek. Ugyanakkor a határátlépéskor az utasnak továbbra is rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját, és ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és egy meghatározott pénzösszeget.

– Változás a korábbi eljáráshoz képest csupán annyi, hogy eggyel kevesebb dokumentumra van szükségük a belépéshez, mint ami korábban volt. Tehát az ellenőrzés metodikája összetétele, felépítése az változatlan marad – mondta el Dr. Hudák Zsolt rendőr ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese.

Nem is csupán a határátlépéskor jelent segítséget a vízummentesség, hanem az azt megelőző procedúrában is: egy akár több hetes igénylési folyamat szűnik meg a vízummentesség bevezetésével.


Nincs fennakadás

 

Az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A kivételt az Egyesült Királyság és Írország jelenti.

Sok ukrán állampolgár készül élni a vízummentes utazás lehetőségével, és az utóbbi hónapokban sorok kígyóztak a biometrikus útleveleket készítő irodák előtt. A magyar–ukrán határátkelők járműforgalma európai uniós vízummentesség miatt azonban egyelőre nem nőtt.

Zadubenszki Norbert