Vörös Kód riasztás – Nyíregyháza felkészült a krízisidőszakra

Az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további ötvenmillió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják felhasználni alapvetően takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére. A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban 78 százalék volt, februárban 84 százalék, tehát van még üres hely a szállókon, senkinek nem kell az éjszakát az utcán töltenie. Egy új törvény szerint a kormány Vörös Kód riasztást rendelhet el, ilyenkor a fedél nélkül élő embereket a bentlakásos intézményeknek kell befogadniuk.

NYÍREGYHÁZA FELKÉSZÜLT A KRÍZISIDŐSZAKRA

A nyíregyházi önkormányzat még tavaly októberben összehívta a krízismegbeszélést, a 25 érintett szervezet szakemberei felkészültek a téli időszakra, az esetleges rendkívüli hideg időjárásra, és a veszélyeztetett állampolgárok megsegítésére. Dr. Krizsai Anita a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője elmondta, az egyeztetésen több szervezet összesen 35 férőhelyet ajánlott fel, az elmúlt két napban a Periféria Egyesülethez közel száz jelzés érkezett. Az éjjeli menedékhelyet az Oltalom Szeretetszolgálat működteti, az utcán élőket be tudják fogadni.

24 ÓRÁS SZOLGÁLATBAN A PERIFÉRIA EGYESÜLET

A potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra. A krízis időszak november elejétől április végéig tart, tehát hat hónapig 24 órás szolgálatban van a Periféria Egyesület regionális diszpécserközpontja és krízisautója. Fodor Béla szociális munkás arról számolt be, hogy jelenleg 25-30 utcán élő ember van Nyíregyházán, őket szeretnék elhelyezni a felajánlott férőhelyeken. A Vörös Kód riasztás előreláthatóan péntekig lesz érvényben, addig ott is maradhatnak a befogadóhelyeken.

A lakosságot arra kérik, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu oldalon.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)