XXIX. Nemzetközi Ásványbörze Nyíregyházán

Ametiszt, aventurin, rózsakvarc, hegyikristály. Egy pár azok közül az ásványok közül, amelyeket megcsodálhattak az érdeklődők a XXIX. Nemzetközi Ásványbörzén. A Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont a külföldi viszonylatban is jegyzett eseménynek.

 

Ásványbörze a VMKK-ban

 

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, 29. alkalommal rendezik meg a nemzetközi ásványbörze naptárban is jegyzett eseményt Nyíregyházán. Ezt idén a felújított Agórában tartották.

Az érdeklődők két napon keresztül csodálhatták meg a természet képződményeit, kaphattak tanácsokat, vagy hallgathattak meg érdekességeket az ásványokról.

 

Aprótól az egészen nagyig

 

Krisztián István, a Koch Sándor Ásványgyűjtő Kör vezetője elmondta, a Földet ásványok alakítják ki. A felső szilárd földkéreg ásványokból áll össze. Hozzátette, körülbelül 5000 -féle ásvány található a Földön. Ezek a pár millimétertől a több méteres kiterjedésig találhatóak meg. Nagyon változatos színűek és formájúak.

 

Borostyánt, ha jön a baba foga

 

Volt olyan látogató is, aki az ásványokat segítségül kívánta hívni egy számára fontos dologhoz, hiszen a borostyánt például olyan babák nyakába akasztják, akiknek jön a foguk, a rózsakvarcot pedig általános immunerősítőként és szerencsehozó kristályként tartják számon.

Nemzetközi ásványbörze a tervek szerint jövőre is várja a természeti kincsek kedvelőit.

Mikita Eszter